Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Inzulinhiány van Iránban


Irániak próbálják kiváltani a gyógyszereiket az állami "13 Aban" gyógyszertárban Teheránban, idén február 19-én. A gyógyszerhiány már a járvány előtt is létező probléma volt az országban.
Irániak próbálják kiváltani a gyógyszereiket az állami "13 Aban" gyógyszertárban Teheránban, idén február 19-én. A gyógyszerhiány már a járvány előtt is létező probléma volt az országban.

A kormány szerint átmeneti a hiány, novemberre megoldják.

Inzulinhiánnyal küzd Irán, számol be Szabad Európa központi szerkesztősége a Radio Farda alapján.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség adatai szerint Iránban a felnőtt lakosság mintegy tizede cukorbeteg, ami 5,4 millió embert jelent. Azonban nem szorul mindegyikük inzulinra, a hivatalos adatok szerint jelenleg havi 800 ezer inzulintollra van szüksége az országnak.

A helyi hírek alapján a gyógyszertárak kifogytak az inzulintollakból, ezek az eszközök már csak a feketepiacon érhetők el, csillagászati összegekért. A hatóanyagot a bőr alatti kötőszövetekbe kell bejuttatni, ez pedig az előretöltött inzulinos injekciós tollakkal lényegesen egyszerűbb, mint a hagyományos fecskendőkkel. Idősebb vagy legyengültebb betegek nem is feltétlenül tudják beadni maguknak a gyógyszert a hagyományos injekciós tűvel szakszerű segítség nélkül.

Alireza Esteghamati, a Nemzeti Diabétesz Bizottság tagja szerint a betegek 80 százaléka nem csak azért használ inzulintollat a fecskendő helyett, mert egyszerűbb, hanem mert hatékonyabb is.

Oldja meg az egészségügyi miniszter

Szeptember 17-én 120 endokrinológus írt levelet Haszan Róháni elnöknek, hogy komoly hiány van glükóz tesztcsíkokból és inzulintollakból, és lehet, hogy az iráni vezetés nem méri fel a helyzet komolyságát. Róháni kabinetfőnöke írt is egy levelet szeptember végén az egészségügyi miniszternek, hogy oldja meg a helyzetet önállóan.

Ez a jelek szerint egyelőre nem sikerült. A hivatalos álláspont szerint átmeneti és novemberre megszüntethető a hiány, amiért a kormányzat az USA szankcióit, a csempészetet és a növekvő keresletet teszi felelőssé.

Bár az USA Irán elleni kereskedelmi büntetőintézkedései nem vonatkoznak élelmiszerekre és gyógyszerekre, az iráni pénzügyi rendszert sújtó szankciók miatt az országnak nehéz értékálló devizához jutnia, amivel kifizethetné az importtermékeket.

Teheráni járókelők 2020. október 26-án.
Teheráni járókelők 2020. október 26-án.

Az egészségügyi minisztérium utasította az orvosokat, hogy írjanak fel fecskendővel beadható inzulint az inzulintollak helyett. A minisztérium szerint ugyanis "rendes" és NPH-inzulinból "bőségesen" van az országban, csak az inzulintollakból van hiány.

Mette Kruse-Danielsen, a világ vezető inzulintoll-gyártója, a Novo Nordisk szóvivője szerint a hiányt erősíti, hogy számos iráni beteg készletez be inzulintollakból a járvány alatt, a cukorbetegek ugyanis a fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG