Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit tudunk a Magyarország felől Ukrajnába visszatérőkről?


Ukrán zászló a frissen felszabadított Neszkucsne faluban 2023. június 13-án
Ukrán zászló a frissen felszabadított Neszkucsne faluban 2023. június 13-án

A háború sújtotta Ukrajnából nem csak kifelé menekülnek az emberek, sokan vissza is térnek, elsősorban családi okokból – derült ki többek között a Nemzetközi Migrációs Szervezet friss felméréséből. Ezt a Magyarország felől visszatérők mintája mutatta, a megkérdezettek többsége néhány hónapig volt távol Ukrajnától.

A háború elől menekülőkről és visszatérőkről is elég hiányosak az ismereteink, már csak azért is, mert a menekülés jellegéből adódóan nehéz folyamatosan monitorozni őket.

Most az egyik nagy, globális, menekülteket támogató szervezet, a Magyarországon is harminc éve jelen lévő Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) készített felmérést mintegy négyszáz olyan ukrajnai menekülttel, akik hosszabb vagy rövidebb időre visszatértek Ukrajnába Magyarországon át.

A felmérést az idei első negyedévben végezték, és nem reprezentatív, azzal beszéltek, aki hajlandó volt szóba állni a kérdezőbiztosaikkal. Az IOM nemrég adta közre hasonló időszaki és módszertanú felmérését az Ukrajna felől menekülőkről, ezt alább olvashatja.

Témába vág: Utazási segítségnek és több információnak örülnének az Ukrajna felől menekülők.

A mostani felmérésben 85 százalékban nők válaszoltak, akik többségükben legfeljebb néhány hónapja hagyták el Ukrajnát. A visszatérő nők átlagéletkora 37 év volt, a férfiaké 45.

Tízből hat válaszadó Magyarországon élt eddig, egy-egy pedig Németországban és Ausztriában, a többiek jellemzően nyugat-európai országok közt szóródtak. A többség csak rövidebb időre látogat haza, harmaduk tervez csak hosszabb távon is Ukrajnában maradni.

Jellemzően oda térnek vissza, ahonnan elmenekültek, ez a válaszadók körében leginkább Kárpátalja, Kijev városa és a keleti Dnyipropetrovszki terület volt.

Elsöprő többségben családi okok miatt tértek haza az érintettek, attól függetlenül, hogy rövidebb vagy hosszabb távra terveztek Ukrajnában maradni.

Előbbi csoportnál ebbe beletartozhat az is, hogy más családtagok elutazásában szeretnének segíteni, vagy hogy alkalmasnak érzik az időt személyes holmijuk összegyűjtésére.

A hosszú távra hazatérők közül voltak, akik eleve csak látogatóba mentek külföldre. Nagyjából ötödük jelölte meg fő oknak azt, hogy javultak már annyit a körülmények az országban, hogy haza mernek térni.

Az alapvető szolgáltatásokban dolgozók minden országban szükségesek a normális élet menetéhez, a közművektől kezdve az egészségügyig vagy a szemétszállításig

A teljes minta annyiban hasonlít az Ukrajnát elhagyók csoportjára, hogy ők is leginkább utazási segítséget és több információt várnak Ukrajnától, ha átlépik a határt.

A mintában szereplő válaszadók közül egyébként lényegében senki nem tapasztalt semmilyen negatív megkülönböztetést Magyarországon. További részletek a jelentésben.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG