Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

IPI: A magyar hatóságok azonosítsák Hanót, a híroldalak támadóját


A túlterheléses (DDoS) támadások újabb hulláma a médiaszabadságot fenyegeti Európában – közölte a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), amely felszólította egyebek mellett a magyar hatóságokat is, hogy azonosítsák és állítsák bíróság elé az elkövetőket. Tavaly számos támadás érte a magyar híroldalakat, sok esetben Hano néven üzent a támadó.

Az IPI mélységes aggodalmát fejezi ki a magyarországi, boszniai, máltai és ukrajnai médiaszolgáltatók ellen irányuló túlterheléses (DDoS) támadások megugrása miatt az utóbbi időkben. A kibertámadások egyre komolyabb fenyegetést jelentenek a médiaszabadságra, akadályozzák az információ szabad áramlását és a nyilvánosság hozzáférését a független újságokhoz – közölte a szervezet.

Januárban ismét DDoS-támadások indultak a magyarországi független média, köztük a Media1, a Telex, a Kecsup és a Forbes Magyarország ellen, amelyeket ismét Hano néven hajtott végre egy ismeretlen támadó – hívta fel rá a figyelmet az IPI.

Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy 2023 áprilisa óta többször is kibertámadás célpontjai voltak a független híroldalak Magyarországon, így a Media1, a Kecsup, a Telex, a HVG, a 444.hu, a Magyar Hang és a Népszava. A támadások májusban és júniusban fokozódtak, és azóta több mint negyven híroldalt érintettek. A 2023 nyarán történt DDoS-támadások alatt a célba vett magyar médiumok szervernaplóiban többször előfordult a Hano szó – írták.

Ehhez kapcsolódóan: Súlyos túlterheléses támadássorozat zajlott a kormánytól független magyar lapok ellen

Tavaly szeptemberben, alig néhány nappal azután, hogy az IPI beszámolt ezekről az eseményekről, a szervezet maga is DDoS-támadás célpontja lett, ami három napra elérhetetlenné tette a weboldalukat. A támadást szintén Hano hajtotta végre. Az ezt követő hatósági vizsgálat feltérképezte a támadások elkövetéséhez használt digitális infrastruktúrát, de nem sikerült megállapítani, hogy ki volt a megrendelő – derül ki a közleményből.

„Az európai hírügynökségek elleni kibertámadások elszaporodása komoly aggodalomra ad okot, és határozott választ követel a bűnüldöző hatóságoktól, valamint azoktól a vállalatoktól, amelyek infrastruktúráját a független média elhallgattatására használják” – mondta Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese.

„A DDoS-támadások viszonylag olcsók, könnyen kivitelezhetők, és rendkívül nehéz nyomon követni őket – ugyanakkor komoly kárt okoznak a médiumok működésében és a nyilvánosság tájékoztatáshoz való jogában, így a sajtószabadság elleni támadás veszélyes új eszközévé váltak. A magyarországi, boszniai, máltai és ukrajnai média elleni támadások a legújabb figyelmeztetés arra, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a médiumok digitális biztonságának védelme érdekében Európában és azon túl is” – fogalmazott.

Az IPI felszólítja a magyarországi, boszniai, máltai és ukrajnai nemzeti hatóságokat, hogy az illetékes európai hatóságokkal együttműködve azonosítsák az elkövetőket, és állítsák őket bíróság elé. A kibertámadások kezelésének az Európai Unió számára is prioritást kell jelentenie a közelgő, júniusi uniós választások előtt, tekintettel arra, hogy ezek a támadások veszélyt jelenthetnek a szavazást megelőző információáramlásra – közölte az IPI.

XS
SM
MD
LG