Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán cselekvésre szólította fel a brit muszlimokat egy új film miatt


Hossein Nuri Hamedani és Naser Makarem Shirazi iráni ajatollahok, azaz legmagasabb rangú síita főpapok egy dátum nélküli fotón.
Hossein Nuri Hamedani és Naser Makarem Shirazi iráni ajatollahok, azaz legmagasabb rangú síita főpapok egy dátum nélküli fotón.

Az Egyesült Királyságban bemutattak egy új filmet, amiben Mohamed próféta lányának, Fatimának a története tanítja türelemre a főszereplő iraki kisfiút. A fő iráni vallási vezetők megosztónak ítélték a filmet, az iráni nagykövet pedig cselekvésre szólított fel minden muszlimot.

Tavaly év végén mutatták be az Egyesült Királyságban a Lady of Heaven (~ Mennyek Asszonya) című filmet. A mű cselekménye szerint egy iraki kisfiú elveszti az édesanyját az ISIS és háború miatt, de Mohamed próféta lányának, Fatimának a szenvedéstörténete türelemre tanítja.

Az IMDB alapján 15 millió dolláros (4,4 milliárd forintos) költségvetésű filmet Eli King rendezte, forgatókönyvírója Yasser Al Habib sejk.

Yasser Al-Habib sejk jelenleg Angliában élő kuvaiti síita pap, 2004-ben menekült el Kuvaitból, miután bebörtönözték vallási nézetei miatt. A többségi szunnita országban ugyanis erősen kritizálta a szunniták vallási nézeteit, különösen a ultrakonzervatívnak számító vahabitákéit. 2010-ben állampolgárságtól is megfosztották, miután Mohamed harmadik feleségét, a szunniták által különösen tisztelt Aishát Isten ellenségének mondta.

Mostani filmjét már januárban betiltotta a szunnita többségű Pakisztán hírközlési hatósága "szentségtörés" miatt, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

A síita többségű Iránban is felszólaltak ellene jelentős vallási vezetők, írja a Tehran Times. Lotfollah Safi Golpayegani, Hossein Nuri Hamedani és Naser Makarem Shirazi ajatollahok megtekintették a filmet, és arra jutottak, hogy ellentéteket szülhet a siíták és a szunniták között, amire nincs szükség.

A 101 éves Lotfollah Safi Golpayegani ajatollah onnan szerzett nemzetközi hírnevet, hogy hitehagyás miatt 2012-ben megöletett volna egy egyesült királyságbeli rappert. Vagy Naser Makarem Shirazi ajatollah onnét, hogy szerinte a holokauszt egy babona, amit talán a zsidók találhattak ki, hogy áldozatként pózolhassanak.

Felszólalt a film ellen Ali Shamkani tábornok is, az iráni Legfőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára is. De Irán egyesült királyságbeli nagykövete, Hamid Baeidinejad is elítélte a filmet.

"Az Egyesült Királyság síita és szunnita iszlám központjaihoz intézett levelemben kategorikusan elítéltem a filmet ... mint megosztó akciót, és aggodalmunkat fejeztem ki, amiért gyűlöletet és megosztottságot akarnak kelteni a muszlimok között miatt ebben az érzékeny időszakban" - írta a diplomata. Hozzátéve, hogy minden muszlimnak egységesen kell lépnie, el kell ítélniük a filmet, és be kell tiltatniuk az Egyesült Királyságban.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG