Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az iráni hacktivisták célja „megmutatni a rezsim valódi arcát”


Egy őr ver egy foglyot az iráni Evin börtönben, Teheránban. A hekkerek a felvételek közzétételével a börtönben uralkodó szörnyű körülményeket akarták bemutatni. Az intézményben politikai foglyokat és külföldi kapcsolatokkal rendelkező személyeket tartanak fogva
Egy őr ver egy foglyot az iráni Evin börtönben, Teheránban. A hekkerek a felvételek közzétételével a börtönben uralkodó szörnyű körülményeket akarták bemutatni. Az intézményben politikai foglyokat és külföldi kapcsolatokkal rendelkező személyeket tartanak fogva

Egy hacktivistacsoport, amely leleplezte az iráni fogvatartottakkal szembeni, rendszerszintűnek tűnő visszaéléseket, a Szabad Európához tartozó Radio Fardának elmondta, hogy tagjai kizárólag irániak, az országon belül dolgoznak, és azt akarják, hogy a hatóságok felfogják: nem tudják tovább titkolni embertelen viselkedésüket.

A magát Edalat-e Ali (Ali igazságának) nevező hacktivistacsoport az elmúlt hónapokban felrázta az iráni államgépezetet, amikor olyan videókat és bizalmas dokumentumokat szivárogtatott ki, amelyek szerint rendszeresen bántalmazzák a rabokat Irán leghírhedtebb börtönében.

A csoport eddig keveset árult el a felépítéséről vagy céljairól.

Most, a Szabad Európához tartozó Radio Fardának adott exkluzív interjúban az Edalat-e Ali először mondta el, hogy a csoport Iránban élő és dolgozó irániakból áll, célja az országban elkövetett állítólagos emberi jogi visszaélések feltárása, valamint a politikai foglyok szabadon bocsátása.

Az Edalat-e Ali által feltárt visszaélések a teheráni Evin börtönben külföldi jogvédők felháborodását váltották ki. Még azt is elérték, hogy a hatóságok elismerjék a kiszivárgott videók valódiságát, sőt azt is, hogy bocsánatot kérjenek.

A kiszivárogtatások azonban olyan találgatásokhoz is vezettek iráni megfigyelők részéről, hogy a hacktivistacsoport külföldről, esetleg egy ismeretlen külföldi állam megbízásából tevékenykedhet.

Az Edalat-e Ali a Szabad Európának adott múlt heti interjújában cáfolta ezt a feltételezést, és kifejtette céljait és azt a segítséget, amelyet az állítólagos börtönbántalmazások feltárásához kap „iráni honfitársaitól”.

A csoport a Szabad Európa írásbeli kérdéseire egy biztonságos üzenetküldő alkalmazáson keresztül válaszolt. A hekkercsoport az elmúlt hónapokban videókat és dokumentumokat osztott meg a Szabad Európával ezen a csatornán keresztül.

Bár magas rangú iráni tisztviselők megerősítették az Edalat-e Ali által kiszivárogtatott videók hitelességét, amelyeket augusztus végétől kezdve más médiumokkal is megosztottak, a Szabad Európa számára e hónap elején nyilvánosságra hozott bizalmas dokumentumokra nem érkezett nyilvános reakció.

„Célunk, hogy leleplezzük a rezsim embertelen tevékenységét az iráni nép ellen, és ne engedjük, hogy a rezsim elrejtőzzön – írta a csoport írásos kommentárjában. – A politikai foglyok szabadon bocsátását akarjuk.”

Erre már a börtönhatóságok is kénytelenek voltak lépni

A felvételek, amelyek az Edalat-e Ali az Evin feltört biztonságikamera-rendszeréből származnak, számos visszaélést mutatnak, többek között a cellák túlzsúfoltságát, azt, hogy az őrok és más rabok bántalmazzák a foglyokat és más embertelen körülményeket.

A felvételek – amelyeken azt látni, hogy egy mozgásképtelen, idős rabot felvonszolnak egy lépcsőn, valamint a börtön felügyelőtermében játszódó jeleneteket – ahhoz vezettek, hogy az iráni büntetés-végrehajtás vezetője bocsánatot kért és vizsgálatot rendelt el.

Mohammad Mehdi Hazsmohammadi, az iráni börtönök szervezetének vezetője augusztus 24-i tweetjében azt írta, hogy személyesen vállalja a felelősséget a videók által feltárt „elfogadhatatlan viselkedésért”, és elkötelezte magát, hogy ne ismétlődhessenek meg hasonló „tragikus események”.

Irán legfőbb igazságügyi tisztségviselője, Gholamhoszein Mohszeni Ezsei vizsgálatot rendelt el. A politikai keményvonalasokhoz kötődő állami média szerint a vizsgálat eredményét nyilvánosságra kell hozni.

Börtönőrök vonszolnak egy csontsovány rabot a teheráni Evin börtönben
Börtönőrök vonszolnak egy csontsovány rabot a teheráni Evin börtönben

Az Edalat-e Ali által később kiszivárogtatott bizalmas dokumentumokból eközben kiderült, hogy az Evin börtön hatóságai milyen kemény lépéseket tettek a prominens foglyok éhségsztrájkjának megtörésére, beleértve a látogatás és a telefonálás jogának megvonását.

„Ezek az Evin börtönből származó bizalmas dokumentumok meggyőző bizonyítékai az emberi jogok megsértésének, és nem lehet őket figyelmen kívül hagyni” – mondta az Edalat-e Ali a Szabad Európának.

Hacktivisták: csak azért sajnálkoznak, mert rákényszerítettük őket

„E bizonyítékok megerősítik, hogy az iráni népnek nemzetközi figyelemre és az emberi jogok tiszteletben tartására van szüksége, és felfedik Ebrahim Raiszi elnök rezsimjének valódi arcát” – mondják. Hozzáteszik, hogy az államfő ultrakonzervatív, és korábban az igazságszolgáltatás vezetője volt.

A börtönhatóság vezetője, Hazsmohammadi felelősségének elismeréséről szóló kérdésre az Edalat-e Ali krokodilkönnyeknek nevezte a bocsánatkérést.

„Sikerünk és eltökéltségünk, hogy a világ elé tárjuk a börtönbántalmazásokat, olyan mértékű volt, hogy a rezsimnek esélye sem volt tagadni, eltitkolni vagy hazudni róla” – mondta a csoport, hozzátéve, hogy Hazsmohammadinak nem volt más választása, mint bocsánatot kérni.

„Vajon a bocsánatkérés utáni napon megváltoztatták a foglyokkal szembeni hozzáállásukat? – kérdezték. – Vajon Hazsmohammadi szabadon engedte a politikai foglyokat, akiket tisztességes tárgyalás nélkül tartanak fogva?”

Az Edalat-e Ali szerint a bocsánatkérés valódi oka az volt, hogy a hatóságok „nem biztosították és nem védték meg számítógépes rendszerüket a kibertámadásunk ellen”.

A teheráni Evin börtön egyik őre nézi a térfigyelő kamerák képeit, őt pedig a hacktivisták nézik
A teheráni Evin börtön egyik őre nézi a térfigyelő kamerák képeit, őt pedig a hacktivisták nézik

A hacktivistacsoport elutasította azokat a felvetéseket is, hogy esetleg egy iráni álcával működő, de külföldi műveletről lett volna szó.

„Mi egy iráni csoport vagyunk, és eltökélt szándékunk, hogy bármilyen módon leleplezzük ennek a rezsimnek a valódi arcát, felhasználva minden képességünket és szövetségeseink képességeit – közölte a csoport. – Az iráni népnek saját magának kell gondolkodnia, és nem szabad senkinek sem lehetőséget adnunk arra, hogy helyettünk döntsön a jövőnkről.

Az Edalat-e Ali a továbbiakban kifejtette, hogy a Szabad Európának és más médiumoknak átadott videókat „az Evin börtön számítógépes rendszereibe való betöréssel szereztük meg. Nem tudtunk volna sikerrel járni az életüket kockáztató, nagyon bátor honfitársaink együttműködése és segítsége nélkül.”

Írta: Michael Scollon a Radio Farda tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG