Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán nem engedte ki az EU emberi jogi díjának átvételére Mahsza Amini családját


Az Európai Parlament épületén, Strasbourgban elhelyezett banneren az iráni Mahsza Amini, a Szaharov-díj nyertese látható 2023 decemberében
Az Európai Parlament épületén, Strasbourgban elhelyezett banneren az iráni Mahsza Amini, a Szaharov-díj nyertese látható 2023 decemberében

Az EU törvényhozói kedden a legmagasabb emberi jogi díjat adományozták Mahsza Amininek, annak az iráni nőnek, akinek halála tömeges tiltakozásokat váltott ki 2022 őszen hazájában. A rendőrség őrizetében életét vesztő Amini családja nem vesz részt a díjátadón, Teherán megakadályozta ebben.

A díj – amely a Nő, élet, szabadság mozgalmat is illeti – a legújabb nemzetközi elismerés az iráni kormány ellen küzdő nőknek. Előzőleg Nargesz Mohammadi bebörtönzött aktivistát tüntették ki a Nobel-békedíjjal.

Amini szülei és fivére nem vehet részt a franciaországi Strasbourgban az Európai Parlament díjátadóján, mivel az iráni hatóságok elkobozták az útlevelüket, és megtiltották, hogy elrepüljenek a Szaharov-díj átvételére.

Az iráni kurd Amini 22 évesen, 2022. szeptember 16-án halt meg az iráni vallási rendőrség őrizetében, ahova azért került, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályzatát.

Halála jelentős tiltakozásokat váltott ki Iránban, és életre hívta a Nő, élet, szabadság néven ismert globális mozgalmat, amely a muzulmán papok által vezetett teheráni kormány távozását és a nők kötelező fejkendőviselésének eltörlését követeli.

Az iráni biztonsági erők letörték a hazai tiltakozásokat, több száz embert öltek meg, több tucatot pedig kivégeztek, amiért állítólag részt vettek a tisztviselők által lázadásnak nevezett tüntetéseken.

Az, hogy az iráni kormány megtagadta Amini családjától a részvételt, felháborodást váltott ki az uniós törvényhozók körében, akik szerint Teherán el akarja nyomni Amini támogatóit.

„Ennek a tiltásnak az a célja, hogy elhallgattassa Mahsza Amini családját, megakadályozza őket abban, hogy beszéljenek arról a felháborító elnyomásról, amely a nők jogait, az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat éri az Iráni Iszlám Köztársaságban” – írta levelében 116 EP-képviselő.

„Ezt nem tűrhetjük, az igazságot nem szabad elhallgattatni, ennek a hihetetlen felszabadító mozgalomnak az arcát meg kell mutatni Európának és a világnak.”

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan vált a tiltakozásra hívó felhívássá több ezer iráni számára Mahsza Amini halála?

Amini családját iráni ügyvédjük, Szaleh Nikbakht képviseli az ünnepségen.

Nikbakht a törvényhozókkal tartott hétfői megbeszélésen elmondta: Amini családja értesítette a hatóságokat arról, hogy utazást terveznek, de az utolsó pillanatban leállították őket.

A díjat a Nők, élet, szabadság mozgalom nevében két, Iránon kívül, száműzetésben élő neves aktivista – Afsoon Najafi és Mersedeh Shahinkar –veszi át.

Najafi nővérét megölték az Amini halála nyomán Iránon végigsöprő kormányellenes tüntetések során, Shahinkart a biztonsági erők szemen lőtték.

„Soha nem fogok hallgatni, továbbmegyek azon az úton, amelyet választottam, és minden lehetséges módon a népem hangja leszek” – mondta Shahinkar a képviselőknek.

„Meg fogom mutatni, hogy a népem nem akarja az Iszlám Köztársaságban uralkodó rezsimet.”

A Nobel-békedíjas Mohammadi – akit 2021 óta tartanak fogva a teheráni Evin börtönben – sem vehette át személyesen a Nobel-békedíjat vasárnap Oslóban.

Ő volt az egyike a Nő, élet, szabadság lázadás élén álló nőknek.

Helyette és a nevében ikergyermekei, Ali és Kiana vette át a díjat. Felolvasták édesanyjuk börtönből kicsempészett beszédét, amelyben Mohammadi elítéli „a zsarnoki és nőellenes vallásos” kormányt.

Több mint ötszáz tüntetőt öltek meg a tavaly agyonvert iráni lányért kezdődött tiltakozáshullámban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:30 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG