Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Mártírhalál”: az iráni biztonsági erők saját hősüknek akarják beállítani az általuk lelőtt tüntetőt


Omid Moajidit azután lőtték le, hogy másokkal együtt segíteni próbált egy tüntetőnek, akit a biztonságiak vertek – mondták szemtanúk
Omid Moajidit azután lőtték le, hogy másokkal együtt segíteni próbált egy tüntetőnek, akit a biztonságiak vertek – mondták szemtanúk

Omid Moajidit szemtanúk szerint először hátba lőtték, amikor a kormányellenes utcai tüntetések során az iráni biztonsági erők elől menekült, majd közelről főbe. A biztonsági erők arra próbálja rávenni a családot, hogy az ő álláspontjukat képviselje: Moajidi egyáltalán nem tüntetett, hanem a klerikális rezsim „mártír hőse”, akit „lázadók” lőttek le, miközben a volánnál ült.

Öt iráni biztonsági őr rontott egy fiatal tüntetőre, miután a földre esett, és durván megverték. Amikor a segíteni akarók tömege megközelítette őket, az egyik tiszt fegyvert tartott a férfi fejéhez, és azzal fenyegetőzött, hogy lelövi, ha valaki közelebb jön.

A többtucatnyi tüntető hátrálni kezdett, de a további emberekkel megerősített tisztek három figyelmeztető lövést adtak le a levegőbe, és a tömegre támadtak.

Még két lövés dördült el. Amikor a füst eloszlott a Zerhi utcában, a húszéves Omid Moajidi halott volt.

A tragédia november 13-án este, az Irán délnyugati részén fekvő Siráz városában történt a hatalom elleni tüntetések során. Szemtanúk szerint az egyetemi hallgatót először hátba lőtték, miközben ő és más tüntetők menekültek. Miután az első golyótól elesett, közvetlen közelről fejbe lőtték.

„Lelőtték. Homlokon lőtték” – mondta a lövöldözés két szemtanúja közül az egyik a Szabad Európához tartozó Farda Rádiónak. Mivel aggódnak a biztonságukért, azt kérték, hogy tartsuk titokban a nevüket.

Mindketten azt mondták, hogy Moajidit azután lőtték le, hogy másokhoz csatlakozva segített a tüntetőnek, akit a biztonságiak vertek. Egy harmadik azt mondta, hogy Moajidi holttestét röviddel a lelövése után elvitték.

Sirázi tüntetők, köztük a hidzsáb viselését megtagadó nők a győzelem jelét mutatják 2022. október 25-én
Sirázi tüntetők, köztük a hidzsáb viselését megtagadó nők a győzelem jelét mutatják 2022. október 25-én

A helyzetet ismerő, szintén névtelenséget kérő források arról beszéltek, hogy a hatóságok ide-oda irányították a családot, amikor megpróbálták kideríteni, mi történt Moajidivel, és csak annyit tudtak meg, hogy a fiatalember három nappal azután halt meg, hogy a biztonsági erők rálőttek.

A hatóságok eközben megpróbálták Moajidi halálát a maguk javára fordítani, olyan áldozatnak állítva be, aki nem vett részt az utcai tüntetéseken, és egy tüntetők által kilőtt golyó talált el, amikor egy másik utcán haladt a kocsijával.

A hatóságok állításai, valamint a családra gyakorolt nyomás – miszerint Moajidi a klerikális rezsim által mártírnak tekintett hős, és nekik is ezt kell mondaniuk – még inkább meggyőzte a rokonokat arról, hogy a biztonsági erők által elkövetett gyilkosságot próbálták eltussolni.

A helyzetet ismerő források a Farda Rádiónak elmondták, hogy Moajidi egyértelműen részt vett a november 13-án Sirázban zajló tüntetésen. Az aznapi tiltakozással a véres november évfordulójára emlékeztek. 2019-ben a hatóságok brutálisan verték le a tüntetéseket, ami – jogvédő csoportok szerint – 1500 tüntető halálát okozta.

A sirázi tüntetéssorozat a helyi folytatása volt a folyamatban lévő kormányellenes tüntetéseknek, amelyek Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő szeptember 16-i halálát követően robbantak ki. Mahsza nem sokkal azután halt meg, hogy az iráni erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette a hidzsábviselési szabályokat.

Jogvédő csoportok szerint legalább 458 tüntetőt öltek meg a kormányerők a tüntetések elleni állami fellépés során, amely az 1979-es iszlám forradalom óta az egyik legkomolyabb szembeszegülés volt az uralkodó iráni klerikális intézményrendszerrel.

„Megöltétek a gyermekemet”

A helyzetet ismerő források szerint Moajidi bátyja vele volt, amikor a biztonságiak megtámadták, és elválasztották őket egymástól. A bátyja épségben hazatért, a család azonnal elindult Moajidi keresésére.

Omid Moajidi
Omid Moajidi

A források szerint Moajidi édesanyjának többszöri hívása után november 13-án este egy férfi vette fel Moajidi mobiltelefonját, és közölte vele, hogy a fiát letartóztatták, vegye fel a kapcsolatot az Iszlám Forradalmi Gárda Hadtest (IRGC) helyi kirendeltségének információs irodájával.

A többszöri utánkeresés további átirányításhoz vezetett a helyi rendőrséghez, a hírszerzési minisztérium kirendeltségéhez és más kormányhivatalokhoz – mondták a helyzetet ismerő források. Végül három nap elteltével a családot felhívták, hogy keressék fel a hullaházat, és azonosítsák Moajidi holttestét.

Amikor az apja megérkezett, csak a fia arcát mutatták meg neki. A fiú homlokán egy golyó ütötte lyuk volt. A hírszerzési minisztérium tisztviselői azonban később közölték Moajidi apjával, hogy a hivatalos törvényszéki jelentés csak egy háttáji lőtt sebet említ – állítják a helyzetet ismerő források.

A források a Farda Rádiónak elmondták, hogy a különböző ügynökségek képviselői elmentek a család otthonába, és azt mondták Moajidi szüleinek, hogy a fiút a tüntetők lőtték le, miközben a kocsiját vezette. A család azonban nem fogadta el ezt a magyarázatot.

A források szerint Moajidi édesanyja ragaszkodott hozzá, hogy láthassa fia holttestét a november 23-i temetés előtt. Amikor azonban megmutatták neki, az az arcát kivéve teljesen be volt takarva, a homlokát pedig zászlóval borították be.

A biztonságiak később azt mondták a családnak, hogy Moajidit vezetés közben lőtte le valaki közelről, ami balesethez vezetett – ezzel nyilvánvalóan a fejsebet próbálták magyarázni.

Ez arra késztette a családot, hogy hivatalos panaszt tegyen a hírszerzési minisztérium helyi kirendeltségénél, amelyben követelték, mondják meg, ki ölte meg Moajidit.

A források szerint Moajidi temetésének közeledtével nyomást gyakoroltak a családra, hogy engedjék meg, hogy mártírként temessék el, és a temetést az állam fizesse.

„Elmentek Omid házához (…) azt mondták, hogy eltemetik Omidot, és szertartást tartanak neki” – mondták.

A források szerint az volt a szándékuk, hogy felhívják a figyelmet egy szintén Moajidi vezetéknevű férfi – a hírhedt Baszidzs milícia tagjának – halálára, aki ugyanazon az éjszakán halt meg Sirázban.

„Mohammad Moajidit, a Baszidzs tagját mártírrá nyilvánították. Omidot is fel akarták emelni, és azt akarták mondani, hogy két mártírt vesztettünk el” – mondta az egyik forrás a Farda Rádiónak.

A Baszidzs félkatonai erő tagjai az éves palesztinbarát al-Kudsz, más néven Jeruzsálem-napi gyűlésen, miközben egyikük egy plakátot tart, amelyen a legfelsőbb vezető, Hámenei ajatollah és a néhai forradalmi vezető, Homeini ajatollah képe látható Teheránban 2022. április 29-én
A Baszidzs félkatonai erő tagjai az éves palesztinbarát al-Kudsz, más néven Jeruzsálem-napi gyűlésen, miközben egyikük egy plakátot tart, amelyen a legfelsőbb vezető, Hámenei ajatollah és a néhai forradalmi vezető, Homeini ajatollah képe látható Teheránban 2022. április 29-én

A család azonban nem volt hajlandó engedni, annak ellenére hogy megfenyegették, hogy letartóztatják a fiú bátyját és apját, ha nem tesznek eleget a hatóságok kívánságának, és nem tartják magukat a hivatalos állásponthoz, miszerint Moajidit a tüntetők ölték meg.

„Az édesanyja azt mondta: Megöltétek a gyermekemet (…) tegyetek, amit akartok velünk, amiért nemet mondtunk” – mondta az egyik, a családhoz közel álló forrás.

Moajidit végül a család kívánságának megfelelően zártkörű szertartás keretében temették el. A névtelen források szerint a szertartás a közeli rokonokra korlátozódott, a család nem jelenthette be Moajidi temetését, a jelen lévő ötven emberre több száz biztonsági vigyázott.

A helyzetet ismerő források a Farda Rádiónak elmondták, hogy a családra ezt követően is nyomást gyakoroltak, hogy nyilvánosan beszéljen a rádióban és a televízióban, és ismételje meg a hivatalos narratívát, miszerint Moajidi a tüntetők erőszakának áldozata lett. A család azonban továbbra sem engedett.

Farsz tartományban, amelynek fővárosa Siráz, az ügyészek továbbra is azt állítják, hogy Moajidit „zavargók” ölték meg. Azt mondták, hogy halála miatt több letartóztatás történt a helyszínen, és hogy bűnügyi nyomozás folyik. Az állami média arról számolt be, hogy Moajidi november 14-én, egy nappal a tüntetések után halt meg.

Szöveg: Fereshteh Ghazi, Farda Rádió.
XS
SM
MD
LG