Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iránban 28 év börtönre ítéltek egy belga segélymunkást


Olivier Vandecasteele (jobbra) munka közben az iráni Kerman városában 2018-ban
Olivier Vandecasteele (jobbra) munka közben az iráni Kerman városában 2018-ban

Iránban 28 év börtönbüntetésre ítélték Olivier Vandecasteele belga segélymunkást – közölte szerdán egy, a helyzetet ismerő forrás.

Az illető megerősítette a Het Nieuwsblad belga lap értesülését, miszerint Alexander De Croo belga miniszterelnök és kabinetjének tagjai kedden tájékoztatták Vandecasteele családját az ítéletről.

Vincent Van Quickenborne igazságügyi miniszter várhatóan szerda késő délután válaszol a helyzettel kapcsolatos kérdésekre a belga parlamentben.

A 41 éves Vandecasteelét csaknem egy éve tartják fogva Iránban, de hogy mivel vádolják, az még mindig nem világos.

Belgium többször is közölte, hogy nincs ok a fogva tartására.

Az iráni hatóságok egyelőre nem kommentálták az ügyet.

„Ez szégyen és tragédia Olivier és családja számára” – mondta Olivier Van Steirtegem, a család szóvivője a Het Nieuwsbladnak.

„Ártatlan. Egy nagyobb, sötét nemzetközi játszma áldozata.”

A belga alkotmánybíróság múlt héten felfüggesztette azt az iráni–belga megállapodást, amely fogolycserét tett volna lehetővé a két ország között.

Családja ezt az ügyletet tekintette az egyetlen reményforrásnak Vandecasteele számára, akit a belga sajtó szerint Asszadollah Asszadira cseréltek volna ki. Az iráni férfit tavaly húsz év börtönbüntetésre ítéltek Belgiumban, mert bombatámadást próbált végrehajtani Párizsban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG