Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iránban több mint hat év börtönt kapott rajongói szerint egy tiltakozó rapper


Tumadzs Szalehi
Tumadzs Szalehi

Iránban hat év és három hónap börtönbüntetésre ítéltek egy népszerű rappert, mert részt vett az országot tavaly megrengető tüntetéseken – közölték hétfőn támogatói.

Az ítélet hírét egyrészt a rapper, Tumadzs Szalehi rajongói által működtetett közösségi oldalon tették közzé, másrészt Ye-One Rhie német parlamenti képviselő jelentette be, aki az énekes mellett kampányolt. Az iráni hatóságok egyelőre semmit nem közöltek.

Szalehi ott volt a több ezer, főként fiatal iráni között, akik tavaly ősszel utcára vonultak a 22 éves Mahsza Amini halála miatt. A nő az iráni erkölcsrendőrség őrizetében vesztette életét. Azért vitték be, mert állítólag megsértette az ország szigorú iszlám öltözködési szabályzatát. A tiltakozások az egész országra kiterjedtek, és a résztvevők rövid idő után az iráni iszlám rendszer megdöntésére szólítottak fel.

Ehhez kapcsolódóan: Fájdalom, szenvedés és remény a World Press Photo idei díjazottjainak képein

A 33 éves rapper, akit tavaly októberben tartóztattak le, az interneten terjesztett népszerű dalaiban és videóklipekben bírálta az iráni kormányt.

„A lánynak az volt a bűne, hogy a haját reptetve táncolt a szélben” – rappel egy videóban, amelyet több mint 450.000-en néztek meg YouTube-on – az utalás nyilvánvalóan Aminire vonatkozik.

Egy másik versben az iráni teokrácia bukását jósolja. „Az egész múltad sötét, a kormány tüntette el a fényt a szemedből (…) A piramis aljáról indulunk, és a csúcsra törünk (…) Negyvennégy évnyi kormányzásotok után ez most a bukás éve.”

Letartóztatása után az állami média közzétett egy videót, amelyen bekötött szemmel kér bocsánatot szavaiért, vélhetően kényszer hatására. Jogvédő csoportok szerint Iránban rutinszerűen kínozzák a foglyokat, hogy hamis vallomást csikarjanak ki belőlük.

A zavargásokat szorosan figyelemmel követő iráni emberi jogi csoport, a Human Rights Activists szerint a tüntetések után a hatóságok kemény leszámolást indítottak, ennek során több mint ötszáz embert öltek meg és csaknem húszezret tartóztattak le. A hatóságok közölték, hogy az őrizetbe vettek közül sokakat szabadon engedtek, vagy enyhítették a büntetésüket.

A tiltakozások év elejére jórészt elcsitultak, de továbbra is széles körben érzékelhetők az elégedetlenség jelei.

Irán összesen hét embert végzett ki a tüntetések kapcsán, azzal vádolva őket, hogy megtámadták a biztonsági erőket. Titkos bíróságokon ítélték el őket, ahol a jogvédő szervezetek szerint megtagadták tőlük önmaguk védelmének jogát. Szalehi támogatói attól tartanak, hogy a rapperre is halálbüntetés várhat.

Ehhez kapcsolódóan: Kikényszerített vallomások alapján újabb három tüntetőt végeztek ki Iránban

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG