Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iráni illetékes: Teherán képes rá, de nem szándékozik atombombát előállítani


Mohammed Eszlami egy teheráni sajtótájékoztatón 2022. április 6-án
Mohammed Eszlami egy teheráni sajtótájékoztatón 2022. április 6-án

Iránnak már megvannak a műszaki képességei ahhoz, hogy nukleáris fegyvereket gyártson, azonban ez nem áll szándékában – szögezte le az iszlám köztársaság atomenergetikai hivatalának vezetője.

Mohammed Eszlami a félhivatalos Farsz hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette a legfőbb iráni vallási és politikai vezető, Ali Hámenei ajatollah egyik magas rangú tanácsadójának korábbi szavait, aki néhány hete kijelentette, hogy országa képes atombombát építeni, de még nem született döntés arról, hogy megteszi-e.

A 2015-ös nukleáris egyezmény helyreállításáról szóló egyeztetések Joe Biden amerikai elnök tavalyi hivatalba lépését követően kezdődtek meg, miután elődje, Donald Trump egyoldalúan felmondta a szerződést 2018-ban, részben az iráni rakétaprogramra hivatkozva.

A megállapodás értelmében a nagyhatalmak feloldották az Iránnal szembeni szankciók jelentős részét, cserébe pedig Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét. Az amerikai szankciók visszaállítása után azonban Irán is elkezdte felmondani vállalt kötelezettségeit, és a szerződés szerint tiltott fejlesztésekbe kezdett.

Az atomalku újjáélesztését célzó tárgyalások régóta nem vezetnek eredményre, amiért az Egyesült Államok és Irán kölcsönösen egymást hibáztatja. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője előző kedden megküldte a feleknek friss javaslatát a vitás kérdések feloldásáról.

A perzsa állam egyre nagyobb mennyiségben állít elő hatvanszázalékos dúsítottságú uránt, miközben a 2015-ös szerződés legfeljebb 3,67 százalékos szintet engedélyezett. Bár a nukleáris fegyverek előállításához kilencvenszázalékos tisztaságra van szükség, ez megfelelő eszközökkel viszonylag gyorsan előállítható a hatvanszázalékos dúsítottságú anyagból.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG