Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iskolai vérengzés volt Oroszországban, kilenc áldozat vesztette életét


Emberek várakoznak a kazanyi 175-ös számú iskola közelében, ahol legalább egy tanár és hét diák vesztette életét, többen pedig megsérültek egy lövöldözés során, 2021. május 11-én.
Emberek várakoznak a kazanyi 175-ös számú iskola közelében, ahol legalább egy tanár és hét diák vesztette életét, többen pedig megsérültek egy lövöldözés során, 2021. május 11-én.

Egy tatárföldi iskolában egy fiatal férfi lőni kezdett a tanárokra és a diákokra, már kilenc halálos áldozatról és több mint kétszer ennyi sérültről tudni. A támadó vadászpuskával lövöldözhetett, többen pedig kiugrottak előle az ablakon.

A kazanyi 175-ös számú iskolában legalább egy tanár, hét diák és egy iskolai alkalmazott vesztette életét, többen pedig megsérültek, miután a beszámolók szerint robbanás rázta meg az épületet, majd egy támadó tüzet nyitott a bent lévőkre.

Többen abba halhattak bele, amikor a támadó elől kiugráltak az iskola ablakain, akár a harmadikról is.

"Robbanások hangját hallottuk a második óra elején. A tanárok bezárták a gyerekeket a tantermekbe. A lövöldözés a harmadik emeleten volt" – mondta el az egyik tanár a helyi Tatar Informnak.

"Épp oroszóránk volt, amikor robbanás történt az elsőn. De nem törődtünk vele. Aztán egyre több és több robbanás jött. A fiúk az ablakokhoz rohantak és kinéztek az elsőre. Az ablakok, az ajtók és a padok is mind össze voltak törve" – számolt be a Szabad Eruópa orosz szolgálatának egy érintett diák.


"Hatalmas tragédia ez a köztársaságunknak, az országunknak" – mondta a megrendültnek tűnő Rusztam Minnyihanov tatár elnök. A korábbi hírek óta egyébként eggyel több áldozata van a támadásnak, a kilencedik áldozat az iskola egyik női dolgozója.

Másnapra, azaz május 12-ére nemzeti gyásznapot hirdetett a helyi vezetés. Az orosz kormány pedig a helyszínre küldte Szergej Kravcsov oktatási és Mihail Muresko egészségügyi minisztert is.

A RIA hírügynökség szerint egy 19 éves férfit fogtak el a rendőrök. Az elsőre nem volt egyértelmű, hogy maradt-e a környéken még életben lévő támadó. Később azonban Lilja Galimova tatárföldi elnöki szóvivő közölte, hogy csak egy támadó volt, írta a Kommerszant. A támadás motivációja is ismeretlen egyelőre.

A helyi belügyminisztérium információja alapján 21 sérültet is ápolnak, köztük hat gyereket az intenzív osztályon látnak el. A támadás után Kazanyban minden iskolai oktatást felfüggesztettek, a helyszínre érkezett Rusztam Minnyihanov tatár köztársasági elnök, Putyin elnök pedig azonnal bejelentette a fegyvertartási szabályok szigorítását.


Sajtóhírek szerint az elkövetőt Ilnaz Galnavijevnek hívják. Az elfogott férfi ellen büntetőeljárás indult. Egy orosz alsóházi képviselő Alekszandr Kinstein közlése szerint az elkövető engedéllyel tartott fegyvere a török Hatsan Escort félautomata shotgun volt.

A férfi a fegyverre április végén kapott engedélyt. Oroszországban egyébként általában érdemben lazábbak a fegyvertartási szabályok, mint Magyarországon.

A Volga partján fekvő 1,2 milliós Kazany Tatárföld fővárosa, Budapesttől nagyjából hatórányi repülőútra van keletre. A 175-ös elnevezésű iskolában több mint ezer diák tanul.

Civilek a kazanyi 175-ös számú iskolánál, 2021. május 11-én
Civilek a kazanyi 175-ös számú iskolánál, 2021. május 11-én

Oroszországban egyébként meglehetősen ritkák az iskolai lövöldözések. Az egyik utolsó jelentőseb iskolai támadás még 2018-ban, a nem sokkal korábban elfoglalt Krím-félszigeten történt.

Akkor egy főiskolai diák robbantott bombát a főiskola étkezőjében, majd tüzet nyitott a túlélőkre, ezt követően pedig öngyilkos lett. A támadónak akkor 19 halálos áldozata volt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG