Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gumibot, gázspray, szexuális zaklatás - a botrányok ellenére az ORFK sikeresnek érzi az iskolaőröket


Diákok a Harmat Általános Iskola menzáján Budapesten 2017. december 19-én.
Diákok a Harmat Általános Iskola menzáján Budapesten 2017. december 19-én.

Az elmúlt félévben valahol már gázspray-t is használt egy iskolaőr, az ORFK szerint viszont sikeres koncepció és a megvalósítás is, a közeljövőben semmilyen érdemi változtatást nem terveznek bevezetni az iskolaőrök kiválasztása és képzése kapcsán se. Szakmai szervezetek szerint a legtöbbször nem fizikai erőszak merül fel az iskolákban, hanem verbális, miközben általában sem rendészeti eszközökkel lehet ezt csökenteni. Jelenleg 608, gumibottal, bilinccsel, gázpray-vel felfegyverzett iskolaőrt alkalmaznak 571 iskolában.

"Letérdepeltette őket, .. egyik kéz, másik kéz, tenyérre, gumibottal erősen, ugye, ráütött a tenyerükre. Lehúzatta a cipőjüket, és utána ki kellett, ugye úgy, térdelve nyújtani a lábukat, és megint erős ütést mért a talpukra"

- számolt be két éve az egyik nyíregyházi szakiskola iskolaőre által megbüntetett fiú édesanyja az RTL-nek.

A három kilencedikes fiút mindössze azért fenyítette meg az irodájában az egyébként a rendőrség kötelékébe is tartozó női iskolaőr, mert hangoskodtak az egyik óra kezdetén, és a tanár nem tudott rendet tenni.

Frisebb példa, hogy pár hete egy iskolaőr szexuálisan zaklatott egy hetedikes lányt Újpesten, írta meg a Telex.

"Ne félj, én nagyon óvatos és ügyes vagyok, nem fog fájni. Fontos, hogy olyannal veszítsd el a szüzességed, aki már nem szűz. És tapasztalt. Mint én"

- idézett a lap a férfi üzeneteiből.

Büntetőeljárás nem indult, a férfit egyszerűen elbocsátották, mivel a sértett gondviselője nem akart magánvádat előterjeszteni.

Előkerült már a gázspray is

Most kiderült, hogy a program 2020-as indulása óta nem nagyon indultak büntetőügyek máshol se. Eddig összesen csak négy alkalommal indult büntetőeljárás iskolaőrökkel szemben a munkavégzésük kapcsán, ebből egy ügy még zajlik, írta meg a Népszava.

Az is kiderült, hogy az

elmúlt félévben gázpspray-t is használt valahol egy iskolaőr

Magyarországon. Pontosabban az ORFK tájékoztatása szerint testi kényszert 61, bilincset négy, rendőrbotot és vegyi eszközt pedig egy-egy esetben alkalmaztak az iskolaőri szervezet fennállása óta. Tavaly őszig pedig a gázspray még nem került elő, de gumibotos intézkedés már volt.

A lap a február 24-én megtartott Iskolaőri Konferencia kapcsán kérdezte a rendőrséget a tapsztalatokról a rendőrséget. Az iskolaőrség 2020. szeptember elsején indult, lényegében a rendőrség rendvédelmi feladatait képzetlenebb emberekkel ellátó iskolaőrök azóta összesen 618 esetben intézkedtek. Ezek közül 152 alkalommal büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás indult.

A rendőrség a programot az országos botrányok ellenére is sikeresnek érzi,

semmilyen érdemi változtatást nem terveznek sem az iskolaőrök kiválasztása, sem a kiképzése kapcsán.

Jelenleg 571 iskolában 608 iskolaőr teljesít szolgálatot.

A lapnak küldött rendőrségi válasz szerint az iskolák fenntartói is nagyon elégedettek a rendszerrel, pontosabban szerintük a fellépésük "csökkentette a magatartási problémákat, visszaszorította a konfliktusokat, valamint hozzájárult a szülői közösséggel való kommunikáció kialakításához".

Tavaly egyébként a belügy egy, a szakszervezetek által súlyosan tendenciózusnak, borítékolható eredményűnek tartott felméréssel kérdezett rá az iskolaőrséggel kapcsolatos elégedetttségre.

Induláskor háromszoros túljelentkezés volt
Az iskolaőri program 2020-as indulásakor 1409 jelentkezőből 504 főt vettek fel iskolaőrnek. Ők egy hónapos felkészítés után állhattak munkába. Induláskor Pest megyében és Budapesten bruttó 230 ezer forintos, vidéken bruttó 220 ezer forintos fizetést ígértek nekik, emellé még egyenruhát és évi bruttó 200 ezer forint értékben cafetériát.

A Népszava megjegyezte még, hogy több civil szakmai szervezet – például a Kerekasztal az Iskolák Biztonságáért vagy a Békés Iskolák program – szerint az iskolai agressziót nem lehet rendészeti eszközökkel érdemben visszaszorítani. Utóbbiak az is hozzátették, hogy az iskolai agresszió a legtöbbször verbális erőszakban nyilvánul meg.

A Pedagógusok Szakszervezete a program indulásakor azt javasolta például, hogy az iskolákban kétszáz tanulónként alkalmazzanak legalább egy iskolapszichológust.

Témába vág: Tarthatatlan az iskolapszichológiai rendszer működése Jármi Éva pedagógiai szakpszichológus szerint.

Emellett fontosnak tartották volna a fejlesztőpedagógusok, gyógypedagógusok számának emelését is, különösen a hátrányos helyzetű régiókban. Szükségesnek érezték volna a gyermekvédelmi rendszer alaposabb felülvizsgálatát is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG