Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét Nobel-békedíjra jelölték Donald Trumpot


Donald Trump amerikai elnök és Benjámín Netanjáhu izraeli kormányfő.
Donald Trump amerikai elnök és Benjámín Netanjáhu izraeli kormányfő.

Az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között tető alá hozott alku miatt jelölték a kitüntetésre az amerikai elnököt.

Nobel-békedíjra terjesztette fel Donald Trump amerikai elnököt a norvég parlament egyik képviselője, Christian Tybring-Gjedde, írja a Politico. Tybring-Gjedde a Facebook-oldalán jelentette be, hogy jelöli az amerikai elnököt, a képviselő azzal indokolta a jelölést, hogy Trump „sorsdöntő megállapodást hozott össze az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között.” A bevándorlásellenes Tybring-Gjedde, aki a jobboldali Haladás Párt képviselője, nem először jelölte egyébként Trumpot Nobel-békedíjra, egyszer már 2018-ban is felterjesztette az elnököt, miután az találkozott Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral.

Az arab-izraeli alku áll a háttérben

Trump láthatóan nagyon örült a jelölésnek, két cikket is megosztott a Twitterjén a dologról, az elsőhöz azt is odaírta, hogy „Köszönöm!”. A jelölés háttere egyébként az a megállapodás, ami nemrég jött létre az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között, az Emírségek lett a harmadik olyan arab ország Egyiptom és Jordánia után, amely teljes diplomáciai kapcsolatot tart fenn a zsidó állammal. A kapcsolatok megerősítésében a mindkét országgal szövetséges viszony ápoló Egyesült Államok közvetített. Izrael és az Emírségek a Financial Times szerint már az elmúlt években is egyre inkább közeledtek egymáshoz, ugyanis összekovácsolta őket a közös ellenség, Irán.

Netanjáhu is örül

Az alku részeként Izrael ígéretet tett rá, hogy felhagy a megszállt ciszjordániai területek annektálásával. Benjámín Netanjáhu izraeli miniszterelnök tavaly a választások még alatt azzal kampányolt, hogy folytatni fogja a megszállt területek beolvasztását Izraelbe, azonban az elmúlt hetekben leállani látszott a nyáron megindult annektálási folyamat. Az alkut egyébként nagy sikerként könyvelte el Netanjáhu, aki rendszeresen dicsekszik azzal, hogy mennyit tett azért, hogy normalizálódjon a helyzet az egykor esküdt ellenségnek számító arab országokkal.

Trump Twitteren ünnepelt

Az egyezséggel és a Nobel-díj-jelöléssel járó hírverés jól jön a választásra készülő Trumpnak is, akinek szintén az az egyik fő politikai üzenete, hogy ő az aki megoldja a dolgokat, jó „alkukat” hoz tető alá. Az amerikai elnök Twitteren azt írta az egyezségről, hogy „HATALMAS áttörés volt ma! Történelmi békeegyezség a két NAGY barátunk, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között!”

Régi álom

Trump egyébként úgy tűnik, hogy nem csak a jó sajtó miatt, hanem ténylegesen is szeretné megkapni a Nobel-békedíjat. Legutóbb, amikor Abij Ahmed kapta a kitüntetést, az amerikai elnök azt mondta, ő legalább annyira megérdemelte volna azt, mint az etióp politikus, mivel sokat tett a régió biztonságáért. Eddig négy amerikai elnök kapott Nobel-békedíjat, utoljára 2009-ben Barack Obama.

XS
SM
MD
LG