Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét a függetlenségpárti erők alakíthatnak kormányt Katalóniában


Katalán függetlenségpárti zászlókat lengető tüntetők Madridban, 2019. március 16-án
Katalán függetlenségpárti zászlókat lengető tüntetők Madridban, 2019. március 16-án

Ismét a függetlenségpárti erők alakíthatnak kormányt Katalóniában, miután megállapodás született az eddigi kormánykoalíció két nagy pártja között a folytatásról.

Mintegy három hónappal a februári választást követően jelentette be egyezségét a második helyen végzett, baloldali Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), illetve a harmadik legnagyobb pártnak számító, jobbközép Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya).

A választást a Katalán Szocialista Párt (PSC) nyerte, amely élesen ellenzi a régió elszakadását Spanyolországtól, de nem sikerült koalíciós kormányt alakítania, ugyanis a függetlenségpárti erők szerezték meg a többséget.

Friss tájékoztatás szerint az ERC mintegy 6500 fős tagsága szerdán 83 százalékos többséggel támogatásáról biztosította a koalíciós megállapodás megújítását.

Nem várható a 2017-es helyzet megismétlődése

A két párt 2016 óta vezette a régiót, az elnököt az Együtt Katalóniáért adta. Az új egyezmény értelmében azonban az ERC 38 éves vezetője, a jelenlegi ügyvivő elnök Pere Aragones lehet majd a kormány feje. A két párt, valamint a szintén szeparatista, viszont szélsőbaloldali Népi Egység (CUP) támogatásával akár már a héten jóváhagyhatja tisztségében a helyi parlament.

Az elszakadást támogató két nagy párt azonos állásponton van azt illetően, hogy továbbra is népszavazás kiírását fogják követelni Katalónia függetlenségéről. Elemzők szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a 2017-es helyzethez hasonló, kaotikus helyzet fog előállni, legalábbis a közeljövőben.

A Katalán Köztársasági Baloldal mérsékeltebb, párbeszéden alapuló módon szeretné kivívni a régió függetlenségét, a másik két párt ennél valamelyest radikálisabb.

Bár Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök ellenzi az elszakadást, tavaly párbeszédet indított a kérdésről. Ez várhatóan folytatódik majd, amint hivatalba lép az új katalán kormány.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG