Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét kevesebb mint 14 ezer ember kapta meg az első oltását


Oltást kap egy férfi Székesfehérváron, 2021. június 8-án
Oltást kap egy férfi Székesfehérváron, 2021. június 8-án

Maradt a lassabb oltási tempó, viszont kitartóan csökken a kórházi ápolásra szorulók száma. Az intenzív osztályok túlterheltségének a többi terület, többek közt például a szervátültetések is kárát látták.

A járvány újabb nyolc áldozatát jelentette be a kormány június 11-én. Ez azt jelenti, hogy a közvetlen áldozatok száma 29 904 főnél jár Magyarországon.

Folyatódott viszont az elmúlt hetek trendje, némileg ismét csökkent a kórházi ápolásra és a lélegeztetőgépre szoruló fertőzöttek száma is. Jelenleg 442 koronavírusos beteget kell kórházban ápolni, közülük ötvenegy beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

Megint nehezen megy az oltások megszervezése

Kevesebb mint 14 ezer ember kapta meg az első oltását előző nap. Velük együtt így 5 324 996 fő kapott legalább egy oltást Magyarországon. A kormány elkezdte újra megosztani a regisztráltak számát is, ez nagyjából négyezer fővel nőtt péntekre, jelenleg 5 millió 315 ezer főnél jár.

Év elején sokan kaphattak regisztráció nélkül is oltást, például az egészségügyi dolgozók vagy a focisták, olimpikonok, egyes politikusok, ezért lehet több első oltás, mint regisztrált.

Leállt szinte minden más az egészségügyben

Nem mindenben utánozta a kormány a laboratóriumnak tekintett Ausztriát. Például ott az egészségügyi ellátás nem teljesen állt le a járvány alatt.

Az intenzív ellátásra épülő szervátültetések száma Ausztriában érdemben nem csökkent, miközben itthon negyedével kevesebb beavatkozást végeztek el.

Más területeken is jelentősen nőttek a várakozási idők az állami egészségügyben, erről itt olvashat. Tízezrek várakoznak jelenleg, sokan több évre előre kapnak már csak időpontot az állami rendszerben, a magánműtéteket pedig a legtöbben nem fogják tudni kifizetni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG