Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb kilenc év börtönre ítélték a már most is bebörtönzött Alekszej Navalnijt


Navalnij a záróbeszédét olvassa a bíróság előtt 2022. március 22-én
Navalnij a záróbeszédét olvassa a bíróság előtt 2022. március 22-én

Putyin legfőbb bírálóját sikkasztásért és a bíróság megsértéséért ítélték el. Emellett 1,2 millió rubel (mintegy 3,9 millió forint) pénzbüntetést is kapott. Az ügyészség eredetileg 13 évnyi büntetést kért a jelenleg is börtönben lévő, 2 és fél éves büntetését töltő orosz ellenzékire.

Margarita Kotova bíró március 22-én kezdte ismertetni az ítéletet a Moszkva melletti büntetés-végrehajtási telepen, ahol Navalnij jelenleg 2 és fél éves büntetését tölti. egy másik vád alapján, miután visszatért külföldről, ahol abból a majdnem végzetes mérgezésből gyógyult, amelyért a Kremlt hibáztatja.

Az elkötelezett korrupcióellenes aktivista a tárgyaláson tett zárónyilatkozatában újfent ártatlanságát hangoztatta, és megjegyezte, hogy az ügyészség követelései rávilágítottak a per korrupt természetére.

A 45 éves Navalnij ellen 2020 decemberében indított új eljárásban az volt a vád, hogy pénzt sikkasztott saját, már nem működő és betiltott Korrupcióellenes Alapítványától (FBK), illetve megsértett egy moszkvai bíróságot.

A nyomozók azzal vádolták az ellenzéki politikust, hogy mintegy 33.770 dollár adományt vett fel személyes céljaira. Navalnij és hívei szerint politikai indíttatású vádakról van szó, amelyeket elutasítanak.

Néhány héttel azután, hogy 2021 januárjában visszatért németországi gyógykezeléséről, Navalnij két és fél év börtönbüntetést kapott, amiért megsértette egy korábbi ügyben a feltételes szabadlábra bocsátás feltételeit. Elítélését széles körben koholt, politikai indíttatású per eredményének tartják.

Az nem világos, hogy az újabb börtönéveket a mostanival egyidejűleg kell-e letöltenie Navalnijnak, vagy hozzácsapják a jelenlegi 2 és fél éves börtönbüntetéshez.

A Kreml tagadta, hogy bármilyen szerepet játszott volna a mérgezésben, ami Navalnij letartóztatásával együtt nemzetközi tiltakozást és Oroszország elleni szankciókat váltott ki a Nyugat részéről.

XS
SM
MD
LG