Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Itt az ötödik járványhullám? Három nap alatt 248 halott Magyarországon


Vass Klára gyermekorvos, tüdőgyógyász főorvos beolt egy 12 éves fiút a Pfizer koronavírus elleni oltóanyagával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 23-án.
Vass Klára gyermekorvos, tüdőgyógyász főorvos beolt egy 12 éves fiút a Pfizer koronavírus elleni oltóanyagával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 23-án.

Az elmúlt három napban összesen 5865 új fertőzöttet regisztráltak. A hivatalos adatokból nem derül ki, hány közülük az omikronos. Már lehet az interneten időpontot foglalni a 12-17 évesek megerősítő harmadik oltásához. Vattay Gábor járványelemző szerint elindult az omikron-járványhullám Magyarországon.

Az elmúlt három napban összesen 5865 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.262.280 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban elhunyt 248 beteg, velük az elhunytak száma 39.434 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 101.023. Kórházban 3313 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen. Az ünnepek alatt több mint 87 ezer oltást adtak be. Január 6. csütörtök és 8. szombat között újabb oltási akció lesz. A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint már lehet az interneten időpontot foglalni a 12-17 évesek megerősítő harmadik oltásához.

Januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció országszerte a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben. Ezeken a napokon ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet kérni az oltást. A háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.

Elindult az ötödik hullám?

Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője, aki az elmúlt hónapokban járványelemző modellt épített, a Portfoliónak küldött elemzésében arról ír, hogy szerda óta láthatóan elkezdődött a makroszkopikus omikron járványhullám Magyarországon.

A szakember becsélesei szerint jelenleg az esetek 25-30 százalékát okozhatja az új variáns, ami azt jelenti, hogy az 5. járványhullám kezdetén járunk.

XS
SM
MD
LG