Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Itt nem őrzik a hagyományt, hanem abban élnek az emberek – Mohos Zsófia fotográfus Görbeország projektje


Mohos Zsófia
Mohos Zsófia

Itt nem őrzik a hagyományt, hanem abban élnek az emberek – így összegzi a palócföldi idős embereket és apró falvakat bemutató fotóprojekt szerzője képei helyszínét. Mohos Zsófia Görbeország címmel évek óta kíséri és dokumentálja néhány észak-magyarországi és egy szerbiai település életét. A képeket nem külső szemlélőként készíti, kicsit ő is a részévé válik ezeknek a közösségeknek. Fotói gyönyörködtetnek, rohanó világunkban szinte meditációszerű szünetet, lassulást kínálnak a szemlélőnek.

Ezekben a természetközeli, apró falvakban a mai napig élnek olyan idős emberek, akik hétköznap is hagyományos viseletben járnak. Ám Mohos Zsófia képei a bő szoknyáknál, színes ünnepi ruháknál jóval többről mesélnek. A fotókon látható, mosolygós vagy távolba révedő tekintetű, munkában megfáradt emberek, apró házak, nagyanyáink gyermekkorát idéző utcák egy épp eltűnőben lévő, nehéz, de a mainál talán emberibb léptékű világot idéznek. A beszélgetésből az is kiderül, hogy nemcsak Észak-Magyarországon, hanem a Vajdaságban is van palóc falu.

A videópodcastet itt éri el:


Amennyiben csak hallgatná a beszélgetést, azt itt teheti meg:

Itt nem őrzik a hagyományt, hanem abban élnek az emberek – Mohos Zsófia Görbeország projektje
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:28:12 0:00
Közvetlen elérés
  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG