Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter szerint 220 magyar hazatérése még bizonytalan Izraelből


Rakétatámadástól tönkrement bolt Tel-Avivban 2023. október 7-én
Rakétatámadástól tönkrement bolt Tel-Avivban 2023. október 7-én

A külügy is dolgozik a további evakuáción, jelenleg 220, átmenetileg Izraelben tartózkodó magyarral tartják a kapcsolatot - mondta a külügyminiszter. Szerinte a hét elején többen még nem akartak hazatérni. Hétfőn Szijjártó Péter azt mondta, hogy minden magyar állampolgár elhagyta Izraelt, aki jelezte a nagykövetségen távozási szándékát.

„Összesen 220 olyan személlyel tartjuk a kapcsolatot, akik átmenetileg tartózkodnak Izraelben (…) és most a hazatérésük bizonytalan” – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter Facebookon a háború sújtotta Izraelben rekedt magyarokkal kapcsolatban.

A külügyminiszter szerint az országba delegált magyar diplomaták napi 24 órában rendelkezésre állnak, amennyiben a helyzet engedi. A reptéren lévő magyar konzulok ezenfelül újabb három magyarnak „lehetővé tették a hazatérést”.

A külügy dolgozik a még ott rekedt magyarok kimenekítésén. A miniszter tájékoztatása szerint bizonyos időszakokban Egyiptom és Jordánia felé is el lehet hagyni Izraelt, illetve a Földközi-tengeren át.

A konzuli védelemre regisztrált érintettek értesítést kapnak majd a hazatérési tervekről, de ennek részleteit „nem hozhatják nyilvánosságra”, mert veszélyes lehet.

A külügyminiszter odaszólt bizonyos, nem megnevezett turistacsoportoknak is,

akik szerinte a hét elején halogatták a döntést a hazatérésről, így nem jutottak még Magyarországra,

de most már „minden egyes percben szeretnék”, hogy a magyar állam hozza haza őket.

Szijjártó Péter hétfő délelőtt még azt jelentette be, hogy október 9., azaz hétfő délelőttre minden magyar állampolgár elhagyta Izraelt, aki korábban jelezte a nagykövetségen távozási szándékát. Sőt, mint mondta,

az utolsó turnusban 15 külföldi állampolgárt is el tudtak hozni.

Ez három repülőgépnyi embert, összesen 325 főt jelentett a külügy tájékoztatása szerint. A HVG-nek az egyik kimenekített család arról számolt be, hogy a magyar állam

Konzinfo alkalmazása pont akkor állt le átmeneti karbantartásra hivatkozva,

amikor Izraelben elszabadult a pokol.

A család azt állítja, hogy kapcsolatok nélkül nem tudtak volna feljutni egyik gépre sem, őket diplomata ismerősük külön kérése tették fel az elvileg már tele lévő repülő egyikére.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG