Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael naponta négyórás taktikai szünetet hirdet a gázai harcokban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök mindazonáltal kizárta bármiféle szélesebb körű tűzszünet lehetőségét, aláhúzva, hogy ezzel megadnák magukat az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamásznak.

Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a megállapodást, amelynek értelmében naponta négyórányi helyi taktikai szünet lesz a harcokban a Gázai övezet északi részén, lehetővé téve a területen tartózkodó civilek délre menekülését a kijelölt humanitárius folyosókon keresztül.

Netanjáhú leszögezte, hogy a hadsereg „kivételesen jól teljesít” a Hamász október 7-i, több mint 1400 ember, többségében civil életét követelő merényletsorozatát követően megindított offenzívában.

Továbbra is folyamatosak a légicsapások az iszlamista uralom alatt álló, mostanra a fegyveres erők által kettévágott enklávéban, illetve zajlik a szárazföldi hadművelet is. A helyi hatóságok szerint az áldozatok száma már meghaladja a 10.800-at, akiknek többsége civil.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy országa nem akarja kormányozni vagy elfoglalni Gázát, csupán mindkét fél számára jobb jövőt szeretne teremteni.

Heves harcok zajlanak az övezetben, az izraeli haderő megsemmisített egy, rakétavetőket is tartalmazó szállítmányt a tengerparton, míg a Hamász rakétákat lőtt ki a Reim katonai támaszpontra a zsidó állam déli részén.

Az ENSZ palesztinokat segélyező missziója (UNRWA) arról számolt be, hogy a gázai lakosság több mint fele, mintegy 1,6 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására, november 4. óta is hetvenezren vonultak délre, a legtöbben gyalog, de még mindig százezrek tartózkodnak az északi területeken.

Segélyszervezetek súlyos humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztettek, mondván, hogy fogytán az élelmiszer, az ivóvíz és a gyógyszer Gázában.

Cécile Duflot, az Oxfam, egy brit jótékonysági szervezet franciaországi igazgatója közölte, hogy a mai a legtragikusabb helyzet, amellyel kollégái eddig szembesültek a területen.

Ehhez kapcsolódóan: Nyugati és arab tisztviselők Párizsban keresik a gázai civilek megsegítésének módját

Ennek ellenére egyelőre nem sok esély látszik az általános fegyvernyugvásra, amely Netanjáhú szerint azt jelentené, hogy megadják magukat a Hamásznak, a terrornak.

„Nem lesz tűzszünet anélkül, hogy szabadon engednék az izraeli túszokat” – jelentette ki.

A Hamász azt állította, hogy több gázavárosi kórházat, köztük a nagyjából hatvanezer embert befogadó al-Sifa területét is tüzérségi támadások érték péntekre virradóra. A tájékoztatás szerint halálos áldozatok nincsenek, de sebesültek igen.

Izrael többször is rámutatott, hogy a terrorcsoport szándékosan egészségügyi intézmények, iskolák és hasonló létesítmények területén rendezkedik be, hogy élő pajzsként használhassa a polgári lakosságot.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Az izraeli műveletet rendkívül megnehezíti a Hamász fegyveresei által elhurcolt körülbelül 240 túsz.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az izraeli titkosszolgálat (Moszad) vezetője Katarban tárgyalt a humanitárius szünetekről – jelentették diplomáciai források.

Az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin szervezet előző nap közzétett egy videófelvételt, amelyen két izraeli túsz látható, egy 76 éves nő és egy 12 éves fiú. Ez is bizonyítja, hogy nem minden foglyot a Hamász őriz.

Az izraeli haderő „lélektani terrorizmusnak” minősítette a videót, és kiemelte, hogy a biztonsági szervek „éjt nappallá téve minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a túszok kiszabaduljanak”.

Eddig négy túsz szabadult ki, az érintettek hozzátartozói pedig állandó nyomás alatt tartják a kormányt szeretteik minél előbbi hazatérése érdekében.

„Nem tudunk rendesen aludni. Nem tudunk rendesen enni. Minden megállt” – mondta Ronen Neutra, akinek a fiát hurcolták el az iszlamisták.

A konfliktus kezdete óta Ciszjordániában is fellángolt az erőszak, ahol egyedül csütörtökön legkevesebb tizennégy palesztint lőttek le.

Az ország határain kívül is feszült a helyzet. Az izraeli hadsereg és a libanoni síita Hezbollah napi szinten lövi egymás állásait, dróntámadás ért Szíria felől egy eilati iskolát, és az iráni támogatású jemeni húszik arról számoltak be, hogy ballisztikus rakétákat lőttek ki a zsidó államra.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG