Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael tömeges evakuációt rendelt el a gázai offenzíva kiszélesítésével párhuzamosan


Izraeli harckocsik a Gázai övezet határán 2023. december 3-án
Izraeli harckocsik a Gázai övezet határán 2023. december 3-án

Az izraeli hadsereg ismét felszólított az övezet déli részében fekvő Hán Júnisz több negyedének minél előbbi kiürítésére, miközben nagy erővel tovább folyt a különböző célpontok bombázása a területen.

A többszöri hosszabbítás után egy héten keresztül tartó tűzszünet múlt pénteki összeomlását követően újrakezdett és kiterjesztett hadműveletek célja az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terroristaszervezetnek minősített Hamász uralmának felszámolása Gázában.

A palesztin enklávé 2,3 milliós lakosságának mintegy háromnegyede otthona elhagyására kényszerült, de egyre zsugorodik a biztonságosnak nevezhető terület.

Eddig az izraeli katonai műveletek elsősorban az északi zónára, Gázavárosra fókuszáltak, ahonnan több százezer ember húzódott délre, azonban egyesek attól tartanak, hogy itt is hatalmas pusztításra kerül majd sor, miközben a szomszédos Egyiptom nem enged be menekülteket.

A fegyvernyugvás összeomlása óta újabb több száz civil vesztette életét a Hamász szerint.

Ehhez kapcsolódóan: A háború elől menekülő palesztinok úgy vélik, hogy sehol nincsenek biztonságban Gázában

Helyi beszámolók szerint hétfőre virradóra robbanások voltak hallhatók Hán Júniszban és a környékén, miután az izraeli hadsereg figyelmeztető röplapokat szórt le, amelyek arra szólították fel az embereket, hogy vonuljanak még délebbre, az egyiptomi határ felé. A város csaknem kéttucatnyi negyedének kiürítését arab nyelvű, internetes tájékoztatásban rendelték el.

Az otthonából októberben elmenekült, négygyermekes Halina Abder-Rahmán közölte, hogy ő már nem tesz eleget az utasításoknak. „A megszállók azt mondják, hogy menjünk erre a területre, majd lebombázzák. A valóság az, hogy már nincs biztonságos hely Gázában. Ölik az embereket északon. Ölik az embereket délen” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: A Hamász megsértette a tűzszünetet, újrakezdődtek a harcok Gázában

Előző pénteken kezdődtek újra a harcok, miután a Hamász megsértette a tűszünetet, és rakétákat lőtt ki Izraelre. Egy hét alatt a terroristák összesen 105 túsza térhetett haza, a zsidó állam börtöneiből 240 palesztin rabot bocsátottak szabadon. Utóbbiak többsége enyhébb bűncselekmény miatt került rács mögé, de olyanok is vannak köztük, akik merényletre készültek.

Az egyezség lehetővé tette a humanitárius segélyek bejuttatását az övezetbe. Napi kétszáz teherautó érkezhetett, köztük négy üzemanyag-szállító.

Ehhez kapcsolódóan: Egy magyar túsz felesége: „Terroristák ébresztették a kétéves kislányomat, aztán elvitték a férjemet”

Az amerikai külügyminiszter múlt héten ismét a Közel-Keletre látogatott. Antony Blinken izraeli tárgyalásain óva intette Jeruzsálemet attól, hogy megismétlődjön a Gázai övezet déli részein az, amit északon lehetett látni. Aláhúzta: el kell kerülni az ekkora mértékű polgári áldozatokat, és ezzel az izraeli kormány is egyetértett.

Az október 7-i terrortámadások után megkezdett izraeli hadműveletek óriási pusztítást eredményeztek a palesztin enklávé északi részén, több ezer ember vesztette életét, de mindennek a jelek szerint nem sok hatása volt a Hamász hatalmára.

Jahíja Szinvár, a radikálisok gázai vezetője más parancsnokokkal együtt valószínűleg délre vonult, ahogy civilek százezrei is.

Ehhez kapcsolódóan: Térképen a gázai háború miatti tüntetések

Szakértők szerint itt egy izraeli szárazföldi offenzíva minden bizonnyal végül meg tudná semmisíteni a Hamász katonai infrastruktúráját, így a kiterjedt alagútrendszert is, de ez annyi palesztin áldozattal és olyan pusztítással járna, amit az Izrael legfőbb szövetségesének számító Egyesült Államok nem tartana elfogadhatónak.

Washington figyelmeztette Jeruzsálemet, hogy ha a hadműveletek folytatásáról dönt, a korábbiaknál jóval nagyobb precizitással kell eljárnia, különösképp délen. Ezzel a megközelítéssel valószínűleg nem lehet térdre kényszeríteni a Hamászt, miközben folyamatosan erősödik a nemzetközi nyomás a tartós tűzszünet tető alá hozása érdekében.

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve október 7-én 1200 embert megöltek, és mintegy 240 túszt ejtettek.

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma meghaladja a 15 ezret. A helyi egészségügyi minisztérium jelentései nem tesznek különbséget a civilek és a fegyveresek között, ugyanakkor a tárca azt állítja, hogy többségük nő és kiskorú.

Izraeli tájékoztatás szerint több ezer Hamász-harcossal végeztek, bár nem mutattak be bizonyítékokat erre vonatkozóan. A gázai műveletek során eddig mintegy nyolcvan izraeli katona esett el.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG