Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hazahoznak 65 magyart, köztük tizennyolc gyermeket Izraelből


A kép illusztráció, Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában készült, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) által szervezett szolidaritási istentiszteleten 2023. október 11-én
A kép illusztráció, Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában készült, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) által szervezett szolidaritási istentiszteleten 2023. október 11-én

Szijjártó Péter szerint a tel-avivi nagykövetségen dolgozó munkatársak rámenősségének köszönhető, hogy sikerült kétszáz jegyet szerezni egy Izraelből Ciprusra közlekedő hajóra.

A külügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta, hogy a kétszáz jegyet felajánlották az Izraelben tartózkodó magyar állampolgárok számára. Közülük 65-en éltek a lehetőséggel, 18 gyermek van köztük.

Mint Szijjártó Péter elmondta, valamennyien felszálltak a Ciprusra tartó hajóra, amely már elhagyta az izraeli felségvizeket. Cipruson az ottani magyar nagykövetség munkatársai várják a magyarokat, akiket busszal a reptérre visznek, onnan pedig különgép hozza őket Magyarországra, várhatóan péntek délután érkeznek.

A külügyminiszter egy nappal korábban jelentette be, hogy a külügy dolgozik az Izraelben rekedt magyarok kimenekítésén. Mint azt a szerdai videóban mondta, 220, átmenetileg Izraelben tartózkodó magyarral tartják a kapcsolatot. Szerinte hét elején többen még nem akartak hazatérni.

A miniszter tájékoztatása szerint bizonyos időszakokban Egyiptom és Jordánia felé is el lehet hagyni Izraelt, illetve a Földközi-tengeren át. Azt is mondta, hogy a konzuli védelemre regisztrált érintettek értesítést kapnak a hazatérési tervekről, de ennek részleteit „nem hozhatják nyilvánosságra”, mert veszélyes lehet.

A külügyminiszter odaszólt bizonyos, nem megnevezett turistacsoportoknak, akik szerinte a hét elején halogatták a döntést a hazatérésről, így nem jutottak még Magyarországra, de most már „minden egyes percben szeretnék”, hogy a magyar állam hozza haza őket.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG