Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ötből három magyar túszt elengedett a Hamász


Egy a Hamasz által szabadon engedett izraeli orosz túszt szállít a Nemzetközi Vöröskereszt járműve az egyiptomi rafahi határpont felé, mielőtt 2023. november 26-án átmegy Izraelbe. Az izraeli hadsereg 2023. november 26-i közleménye szerint 13 túszt engedett szabadon a Hamász
Egy a Hamasz által szabadon engedett izraeli orosz túszt szállít a Nemzetközi Vöröskereszt járműve az egyiptomi rafahi határpont felé, mielőtt 2023. november 26-án átmegy Izraelbe. Az izraeli hadsereg 2023. november 26-i közleménye szerint 13 túszt engedett szabadon a Hamász
Vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük két magyar állampolgárságú gyermek. "Így mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, akik az Izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartoztak, nők és gyermekek - jelentette be Szijjártó Péter.
A magyar külügyminiszter a Facebook-oldalán számolt be a túszok elengedéséról, mint írta, megköszönte a katari államminiszternek, hogy ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Zürichben beszélt arról, hogy esély van három magyar állampolgársággal is rendelkező izraeli túsz szabadon engedésére. „Az öt közül három magyar állampolgárságú túsz is abba a kategóriába esik, akiket szabadon engedhet a Hamász az ideiglenes gázai tűzszüneti megállapodás keretében” – idézte az MTI Szijjártót.
Az egyik, továbbra is a Hamász fogságában lévő magyar túsz Omri Miran. A férfit a családja mellől, a Gázai övezet melletti Nahal Oz kibucból hurcolták el a Hamász fegyveresei október 7-én. A felesége interjút adott a Szabad Európának, részletesen beszámolva a kibuc elleni támadásról.
A Hamász, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősített, azt állítja, hogy meg akarja hosszabbítani a négynaposra tervezett, és ma az utolsó 24 órába lépett tűzszünetet Izraellel, és még több túszt engednének szabadon. A izraeli miniszterelnök szerint az eredeti megállapodás meghosszabbítható, de a fegyverszünet után teljes erővel folytatódik az izraeli hadművelet Gázában.
Eközben további izraeli túszokat és palesztin foglyokat engednek szabadon hétfőn, a jelenlegi fegyverszünet utolsó napján. Vasárnap tizennégy izraeli túszt és három külföldi állampolgárt engedett szabadon a Hamász 39 palesztin fogolyért cserébe.
A BBC beszámolója szerint a gázaiak a harcok szünetét arra használták fel, hogy megszerezzék az égetően szükséges üzemanyagot, élelmiszert és gyógyszert. A Hamász október 7-i támadásaiban ezerkétszáz ember halt meg, és körülbelül 240-et túszul ejtettek. Azóta a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint több mint 14.500 ember vesztette életét az izraeli megtorló csapásokban Gázában.
XS
SM
MD
LG