Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izraelbe látogat szerdán az amerikai elnök, miközben Irán megelőző akcióval fenyeget


Izraeli páncélosok tartanak a Gázai övezet felé 2023. október 16-án
Izraeli páncélosok tartanak a Gázai övezet felé 2023. október 16-án

Joe Biden a válság megoldásáról, a polgári áldozatok minimalizálásáról, a túszok kiszabadításáról fog tárgyalni. A látogatás célja az Egyesült Államok elkötelezettségének demonstrálása Izrael biztonsága mellett.

Az amerikai elnöki vizitek szervezése általában több hónapnyi előkészítést igényel, így különösen nagy a jelentősége a szerdai útnak, amely jelzésértékű a térségbeli szereplők számára.

Joe Biden innen a szomszédos Jordániába utazik, ahol az ország uralkodójával, Abdullah királlyal, illetve Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozik.

Azt követően jelentették be a közel-keleti látogatást, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter előző éjjel a tervezettnél jóval hosszabban, több mint hét órán át tárgyalt az izraeli vezetőkkel, köztük Benjámin Netanjáhú kormányfővel.

Fontos fejlemény, hogy az amerikai diplomácia vezetője később közölte: Izrael beleegyezett, hogy tervet dolgoz ki a humanitárius szállítmányok Gázai övezetbe juttatása, valamint biztonsági zónák létrehozása érdekében.

Blinken az elmúlt napokban hat arab országot látogatott meg, megoldást keresve arra, hogy elkerüljék az izraeli–palesztin konfliktus kiszélesedését.

Ehhez kapcsolódóan: „Több osztálytársukat megölték, ezt még nem mondtuk el nekik” – izraeli magyarok a terrorhullámban

Eközben a Gázát irányító Hamász terrorszervezetet támogató Irán külügyminisztere bejelentette, hogy az Izraellel szembeni „ellenállási front” megelőző akcióra készül a következő órákban. „Az ellenállás vezetői nem fogják megengedni, hogy a cionista rezsim bármilyen akciót megtegyen a Gázai övezetben, minden lehetőség nyitva áll” – mondta Hoszein Amirabdollahián.

Eddig nagyjából félmillió izraeli kényszerült elhagyni otthonát, a Gázai övezet környékén huszonöt, míg a libanoni határnál húsz települést evakuáltak – tudatta Jonatan Konrikosz katonai szóvivő.

Ezzel párhuzamosan az észak-gázai térség korábbi 1,1 millió lakójából már mintegy hétszázezren távoztak délre, miután az izraeli haderő elrendelte a terület kiürítését a helyi lakosság biztonságára hivatkozva. Erre azért van szükség, mert a fegyveresek egyebek mellett kórházak és ENSZ-épületek alatt építették ki alagútrendszerüket parancsnoki és irányítóközpontjaik működtetésére. Ezért is lényeges a civilek távozása, hogy ne használhassák őket élő pajzsként.

A Hamász maradásra szólította fel a civileket. Izrael szórólapokat dobott le Gázavárosban, amelyekben menekülésre buzdított. A légicsapások előtt katonák telefonálnak a célterület közösségi vezetőinek, kórház- és iskolaigazgatóinak figyelmeztetésként.

Ehhez kapcsolódóan: Paradox módon a Gázai övezet zártsága és az utóbbi időszak fokozatos nyitása is a Hamásznak kedvezett

Palesztin illetékesek arról tájékoztattak, hogy hétfő este negyvenkilenc ember vesztette életét az izraeli támadásokban Gáza déli részén, a rafahi határrégióban és Hán Júniszban. Az áldozatok között gyerekek is vannak.

Gázában egyre súlyosabb a humanitárius helyzet a blokád és a légicsapások miatt. Egyiptom felől több száz segélykamion tart a terület irányába, azt azonban nem tudni, hogy a szállítmányok mikor juthatnak át a határon.

Juliette Touma, az ENSZ palesztinokat segélyező missziójának (UNRWA) kommunikációs igazgatója arra figyelmeztetett, hogy az övezet nagy részén továbbra sincs ivóvíz, és üzemanyag hiányában előző nap az utolsó működő tengervíz-sótalanító üzemet is le kellett állítani.

Előző nap az izraeli hadsereg négy beszivárgó terroristával végzett a libanoni határnál, akik pokolgépet próbáltak elhelyezni egy kibuc közelében.

A Hamász közzétett egy videót, amelyen egyik fiatal izraeli túszuk látható.

A gázaiak körében állítólag meghirdették, hogy 250 ezer dolláros jutalmat kap, aki információt nyújt az övezetbe hurcoltak fogva tartásának helyéről.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli társadalom egyik legnagyobb dilemmája lehet a túszok sorsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn elutasította a helyzettel kapcsolatos orosz határozattervezetet, amely elítélte a polgári lakosság elleni erőszakot, de nem tett említést a Hamász terrortámadásáról. A szavazáson csak Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Mozambik és Gabon támogatta az előterjesztést, míg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Japán ellenezte, a többi hat ország pedig tartózkodott.

Izraelbe látogatott az amerikai hadsereg közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnokságának (CENTCOM) vezetője is. „Azért vagyok itt, hogy Izrael rendelkezzen mindennel, amire csak szüksége van önmaga megvédéséhez. Különösen a kiterjesztésének elkerülésére fókuszálok” – jelentette ki Michael Kurilla tábornok.

A Pentagon korábban kétezer katona készenlétbe helyezését rendelte el, akik szükség esetén Izraelbe vezényelhetők, hogy támogatást nyújtsanak az egészségügyi és logisztikai feladatok elvégzésében.

Már előző héten megérkezett a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó a Földközi-tenger keleti medencéjébe, és a hétvégén útnak indult egy másik haditengerészeti kötelék is a USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó vezetésével.

Ehhez kapcsolódóan: Kerüljön képbe a Hamász és Izrael háborújáról!

A Hamász terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

A gázai egészségügyi tárca szerint az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2700-at, a sebesülteké pedig a 9700-at.

Izrael leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és vízellátását, a kormány megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről.

Készült az AP és a BBC tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG