Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izraelben a tüntetők megakadályoznák, hogy Netanjáhú kijusson a repülőtérre


Tüntetők Tel-Avivban 2023. március 9-én
Tüntetők Tel-Avivban 2023. március 9-én

Nem csitulnak a tervezett igazságügyi reform elleni, immár több mint két hónapja tartó tiltakozások Izraelben, a demonstrálók csütörtökre meghirdették a „diktatúrával szembeni ellenállás napját”.

Az ország számos pontján megmozdulások lesznek a nap folyamán, számos szülő a gyerekeivel együtt tüntetett még iskola előtt, többen kajakkal és SUP-pal megpróbálták megzavarni a legfőbb tengeri hajózási útvonalat az északi Haifánál, mások elbarikádozták egy, a vitatott törvénytervezetet támogató think tank irodáját.

„Izrael a határán áll annak, hogy autokratikus országgá váljon. A jelenlegi kormány le akarja rombolni a demokráciánkat és valójában az országot” – mondta egy tüntető.

Forgalomlassító tiltakozásra is sor került, amelynek egyik célja, hogy megnehezítsék a régi-új izraeli miniszterelnök, Benjámín Netanjáhú eljutását a repülőtérre, ahonnan Rómába utazna. Helyi sajtóhírek szerint az akció nyomán módosulhat a kormányfői konvoj tervezett útvonala.

Ehhez kapcsolódóan: Fokozódnak a tüntetések Izraelben a kormány igazságügyi reformjával szemben

A demonstrációk állítólag Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtöki látogatására is kihatással vannak, a várható zavarok miatt találkozóit átszervezték egy gyárépületbe a repülőtér közelében, miután emberek ezrei gyülekeznek a védelmi minisztérium épületének közelében Tel-Avivban.

Itamar Ben-Gvir ultranacionalista nemzetbiztonsági miniszter kőkemény fellépést helyezett kilátásba, anarchistának bélyegezte a tüntetőket, és az úttorlaszok felállításának megakadályozására utasította a rendőrséget. Többeket már őrizetbe vettek reggel óta.

Ehhez kapcsolódóan: Sokakat aggaszt egy szélsőjobboldali politikus kormányzati szerepe Izraelben

A tervezet, amely a bírálók szerint erősítené a kormányzati ellenőrzést az igazságszolgáltatás felett, már a törvényhozás előtt van, és egy parlamenti bizottság tárgyalja az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreit megnyirbáló előterjesztést.

A reformjavaslat fő felelősének tartott Jariv Levin igazságügyi miniszter kedden arról számolt be, hogy a kormánykoalíció még márciusban szeretné keresztülvinni a csomag egyes elemeit.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki a zsidó államban, súlyos belpolitikai krízis alakult ki, hetek óta tömegtüntetések zajlanak, sőt számos tartalékos katona is bejelentette, hogy megtagadja a parancsok végrehajtását az országot diktatúrává züllesztő módosítás elfogadása esetén. Üzletemberek a negatív gazdasági hatásokra figyelmeztettek, továbbá Izrael nemzetközi szövetségesei is komoly aggodalmukat fejezték ki.

A szóban forgó csomag erősítené a kormány befolyását a bírói kinevezések terén, egyúttal gyengítené a legfelsőbb bíróság jogköreit a normakontrollra vonatkozóan, hogy a testület kevésbé hatékonyan tudja felülbírálni a Kneszetben születő törvényeket.

Ehhez kapcsolódóan: Erőteljes tiltakozás Izraelben a kormány igazságügyi reformjával szemben

Netanjáhú, aki ellen jelenleg is eljárás zajlik korrupciós ügyben, azt állítja, hogy a módosításokra azért van szükség, hogy helyreállítsák az egyensúlyt a rendszerben, és megzabolázzák azon aktivista bírákat, akik jogköreiken túlterjeszkedve beavatkoztak a politikai szférába is.

Az ellenzők szerint az előterjesztett új szabályok erodálnák a demokratikus fékeket és ellensúlyokat, gyengítenék a bíróságokat, az emberi jogokat és a polgári szabadságjogokat, valamint elszigetelnék az országot a nemzetközi porondon.

Jichák Hercog izraeli elnök televíziós beszédében enyhíteni próbálta a feszültséget, és azt hangsúlyozta, hogy konszenzusra kell törekedni. Ennek kapcsán figyelmeztetett, hogy megnőtt a kockázata a zsidó állam „alkotmányos és társadalmi összeomlásának”.

Mivel vádolják Netanjáhút?

A miniszterelnök ellen csalás, hűtlen kezelés és kenőpénz elfogadása miatt folyik eljárás három ügyben, amelyekben gazdag társak és befolyásos médiamogulok érintettek. Tagadja a vádakat, és úgy állítja be magát, mint a bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatás boszorkányüldözésének áldozatát.

Netanjáhú politikai riválisai szerint az állítólagosan politizáló ügyészekről és bírókról szóló vádak olyan kampány részét képezik, amelyek célja a lakosság jogrendszerbe vetett bizalmának aláásása.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG