Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izraelben elfogadták a Netanjáhút védő törvényt, a tiltakozás folytatódik


Lovas rendőrök állnak szemben a jogrendszer átalakítása ellen tüntetőkkel Tel-Avivban 2023. március 9-én
Lovas rendőrök állnak szemben a jogrendszer átalakítása ellen tüntetőkkel Tel-Avivban 2023. március 9-én

Az izraeli parlament csütörtökön elfogadta az elsőt azok közül a törvények közül, amelyek célja a jogrendszer vitatott átalakítása. Közben a változtatásokat ellenző tüntetők újabb demonstrációkkal hívják fel a figyelmet arra, hogy szerintük az ország elindult az önkényuralom felé.

Benjámín Netanjáhú miniszterelnök koalíciója elfogadta azt a törvényt, amely megvédi az izraeli vezetőt attól, hogy alkalmatlannak nyilvánítsák hivatalára az ellene folyó korrupciós per miatt, illetve azért, mert részvétele összeférhetetlenségi aggályokat vet fel a jogrendszer átalakításában. Bírálói szerint a törvényt Netanjáhúra szabták, bátorítja a korrupciót és elmélyíti az izraeliek között az igazságszolgáltatás átalakítása miatt tátongó szakadékot.

A törvényi változások kettéosztották az országot azokra, akik úgy látják, hogy az új politika megfosztja Izraelt demokratikus eszméitől, illetve azokra, akik szerint az országot elárasztották a liberális bírói testületek. A kormány terve a csaknem 75 éves országot az egyik legsúlyosabb belpolitikai válságába sodorta.

„Izrael vagy zsidó, demokratikus és haladó állam lesz, vagy vallásos, totalitárius, bukásra ítélt, elszigetelt és a világtól elzárt. Mert ide vezetnek minket” – mondta az izraeli hadsereg rádiójának Cipi Livni volt külügyminiszter, a tiltakozó mozgalom neves támogatója.

Az ellenállás a társadalom széles rétegeiben gyökeret vert – beleértve üzleti vezetőket és legfelsőbb jogi tisztviselőket is. Még az izraeli zsidó többség által a stabilitás letéteményesének tekintett hadsereg is belekeveredett a politikai konfliktusba, egyes tartalékosai nem hajlandók felvenni a szolgálatot az átalakítás miatt. Izrael külföldi szövetségesei úgyszintén aggodalmuknak adtak hangot.

Káosz jöhet

A Netanjáhút védő törvényt 61:47 arányban fogadta el Izrael 120 tagú parlamentje, a Kneszet.

A jogszabály kimondja, hogy a miniszterelnök csak egészségügyi vagy mentális okokból tekinthető alkalmatlannak a kormányzásra, és ezt csak ő vagy kormánya mondhatja ki. Előzőleg az ország főügyészét egyre többen szólították fel Netanjáhú ellenfelei közül arra, hogy jogi problémái miatt nyilvánítsa alkalmatlannak a kormányzásra. A főügyész már eltiltotta Netanjáhút attól, hogy részt vegyen a jogrend átalakításában, azt mondta, az ellene folyó korrupciós per miatt fennáll az összeférhetetlenség kockázata.

Az „Izrael minőségi kormányzásáért” létrehívott mozgalom közölte, hogy bíróságon támadja meg a törvényt, így ez jelentheti az első erőpróbát a bírák és a kormány között. Szakértők szerint az átalakítás olyan alkotmányos válságot indíthat el, amely káoszba sodorhatja Izraelt, mert nem világos, hogy kinek kell engedelmeskedni: a kormánynak vagy a bíróságoknak.

Ultraortodoxok és világiak

Csütörtökön a tüntetők elindították a demonstráció negyedik hétközi napját. Elzárták a főbb főutakat, gumiabroncsokat gyújtottak fel az egyik fontos tengeri kikötő közelében, és hatalmas izraeli zászlóval, valamint az ország Függetlenségi nyilatkozatát tartalmazó transzparenssel borították be Jeruzsálem óvárosának falait. A rendőrség közölte, hogy országszerte több embert letartóztattak. A szervezők szerint köztük volt Sikma Bresszler, a tüntetés egyik vezetője is.

A nap folyamán tiltakozást terveznek egy nagy ultraortodox városban is Tel-Aviv közelében. A tüntetés szervezői azt mondják, meg akarják értetni az ottani közösséggel, hogy az ő jogaikat is veszélyeztetik a változások. Ultraortodox vezetők provokatívnak tartják, ha a közösségükben demonstrálnak.

Az átalakítás okozta válság felerősítette azt a szakadékot, amely már régóta ott tátong a világi és a vallásos zsidók között Izraelben amiatt, hogy mekkora szerepet kell játszania a vallásnak a mindennapi életben. A kormányban szerepet kapó ultraortodox törvényhozók a reform központi mozgatórugói, mert úgy vélik, hogy a bíróságok veszélyeztetik hagyományos életmódjukat. Ezzel szemben a változások világi ellenzői attól tartanak, hogy az átalakítás megnyitja a kaput a vallási bigottság erőltetése előtt.

A csütörtöki tüntetések mellett több tízezer ember jelent meg minden szombat este a heti demonstrációkon, már több mint két hónapja.

Sietős az átalakítás – kiből lehet bíró?

Netanjáhú kormánya a hónap elején elutasította a válság enyhítését célzó kompromisszumos javaslatot. Azt mondta, hogy ez lelassítja a változások ütemét, a reformok zömét az áprilisi, egy hónapos parlamenti szünet utánra halasztja.

De a kormány előresietett az átalakítás döntő mozzanatával, amely lehetővé teheti a kormányellenőrzést afelett, hogy kiből legyen bíró. A kormány azt állítja, hogy a törvény befogadóbbá tétele érdekében módosította az eredeti törvényjavaslatot, de az ellenzők elutasítják a lépést, mondván, hogy a változtatás kozmetikai jellegű, és fenntartja a kormány döntési lehetőségét a bírák kinevezését illetően. Az intézkedést várhatóan a jövő héten fogadják el.

Netanjáhút csalás, hivatalos hatalommal való visszaélés és kenőpénz elfogadása miatt állították bíróság elé egy sor olyan botrányban, amelyekben gazdag munkatársai és befolyásos médiamágnások is érintettek. Tagadja a jogsértést, és elutasítja azokat a bírálatokat, amelyek szerint a kormánya által erőltetett jogi átalakítás révén menekülőutat találhat a vádak elől.

A kormány szerint a változtatásokra azért van szükség, hogy helyreállítsák az egyensúlyt a végrehajtó és az igazságszolgáltató hatalom között, miután úgy vélik, hogy az utóbbi túlságosan is beavatkozik az ország irányításába.

A reform bírálói szerint a kormány, amely Izrael történetének eddigi legjobboldalibb kormánya, a tekintélyelvűség irányába taszítja az országot átalakításaival, amelyek felborítják az országban a fékek és ellensúlyok törékeny rendszerét.

Jogvédő csoportok és palesztinok azt mondják, hogy Izrael demokratikus eszméin már régen foltot ejtett az 55 éve tartó, határozatlan idejű megszállás azokon a területeken, amelyeken független állam megteremtésére törekszenek a palesztinok, valamint a bánásmód az izraeli palesztin állampolgárokkal, akiket az élet számos területén diszkriminálnak.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG