Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izraeli–egyiptomi megállapodás az EU-s gázszállítások fokozásáról


Ursula von der Leyen és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök sajtótájékoztatója Jeruzsálemben 2022. június 14-én
Ursula von der Leyen és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök sajtótájékoztatója Jeruzsálemben 2022. június 14-én

Megállapodást írt alá szerdán az Európai Unió Izraellel és Egyiptommal a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításának növeléséről, ami hozzájárulhat egyes tagállamok orosz energiafüggőségének mérsékléséhez.

A Kairóban megkötött szerződés értelmében Izrael fokozni fogja Egyiptomon keresztül az Európába szállított gáz mennyiségét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közös sajtótájékoztatón különleges pillanatról és történelmi jelentőségű egyezségről beszélt.

Mint közölte, az intézkedés része az energiaforrások diverzifikációját szolgáló európai törekvéseknek, hogy Oroszország helyett egyéb, megbízható államoktól tudjanak szénhidrogént vásárolni.

Az izraeli energiaügyi miniszter kijelentette, hogy a megállapodás az ukrajnai orosz háború, valamint az annak nyomán fellépő európai energiaválság nyomán jött létre. Azt is kiemelte, hogy ez jól mutatja a javuló együttműködést a korábban ellenségeknek számító Egyiptom és Izrael között.

„Ez azoknak is üzenet, akik csak negatív erőket, megosztottságot és konfliktust látnak a térségünkben. Ez az egyetértési megállapodás mutatja, hogy a partnerség, a szolidaritás és a fenntarthatóság új útját építjük” – fogalmazott.

Egyiptomi kollégája ugyancsak méltatta az egyezséget, amely szerinte fontos mérföldkő a háromoldalú együttműködésben.

Izrael és Egyiptom az utóbbi években vált gázexportőrré, miután jelentős gázmezőkre bukkantak a két közel-keleti országhoz tartozó tengeri övezetekben.

Szakértők közel ezer milliárd köbméterre becsülik a zsidó állam tartalékait, a megfelelő infrastruktúra hiányában azonban jelenleg a legjobb opció az, hogy a földgázt csővezetéken Egyiptomba szállítják, ott cseppfolyósítják, majd hajóval továbbküldik Európába. Izrael a közelmúltban a szomszédos Egyiptommal és Jordániával is gázszállítási megállapodást kötött.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG