Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Épp a Star Wars-t néztük, amikor jöttek a rakéták" - izraeli magyarok beszámolói a Hamasz támadásáról


Ashkelon felett kergetik a Vaskupola elhárítórakétái a Gázából kilőtteket. Tel Avivra éjszaka rakétaeső zúdult.
Ashkelon felett kergetik a Vaskupola elhárítórakétái a Gázából kilőtteket. Tel Avivra éjszaka rakétaeső zúdult.

Rakétaháborúval telt az éjszaka Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet között. Az izraeli biztonsági erők szerint 850 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael civilek lakta településeire. Az izraeli hadsereg szerint a rakéták 90 százalékát a levegőben megsemmisítette a Vaskupola légvédelmi rendszer. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a Hamasz 40 óra alatt 1050 rakétát lőtt ki Izraelre.

Egész éjjel szóltak a légvédelmi szirénák Izraelben. Az ország középső részén, Tel-Avivban először este kilenckor jelentek meg az égen a Hamasz terrorszervezet Gázai övezetből kilőtt rakétái, amelyeknek több mint 90 százalékát megsemmisítette a Vaskupola védelmi rendszer. Baranyai Katalin egy tel-avivi bárban dolgozik. Azt mondta: nem is hallották a légvédelmi szirénát a hangzavar miatt.

"Berohant valaki, hogy szirénáznak, és akkor mindenki lement a konyhába, mert az az épület legalacsonyabb pontja. Akkor hallottuk a rakéták pukkanását a levegőben. Én kimentem megnézni, és sokkoló volt a látvány, olyan volt, mintha az egész égbolt villámlana. Nagyon durva volt. Ez így ment fél órán keresztül 5 perces kihagyásokkal."

A bár vendégei közül voltak olyanok, akik bepánikoltak és hazarohantak fizetés nélkül. Később telefonáltak a bárba, hogy majd ma behozzák a tartozásukat - magyarázta Baranyai Katalin, aki azt is elmondta a Szabad Európának, hogy miután bezárták a bárt, biciklire pattant, és akkor látta, hogy a rakétatámadás alatt a tel-avivi üzletek egyik fele zárva, a másik ugyanúgy nyitva volt.

Az izraeli Holonban egy autót ért rakétatalálat.
Az izraeli Holonban egy autót ért rakétatalálat.

Bunkerszobák

Izraelben 1992-ben vezették be azt a szabályt, hogy minden épülő házban, egy társasház lakásában egy szobát úgy kell megépíteni, hogy legalább 20 centis vasbeton fala legyen zárható, vastag acélajtóval és az ablakot is védő masszív acéllemezzel. Katalin háza az 1960-as években épült, ezért neki nincs bunkerszobája.

"Lefeküdtem aludni, aztán három óra kettő perckor: bumm! Szirénára keltem, és mivel a házunk egy régi ház, így pizsamában le kellett mennem a legalsó szintre a lépcsőház aljába. Végre megismertem az összes szomszédomat, volt akit alsógatyában"

- mesélte Katalin.

"A Star Wars-t néztük éppen, amikor megszólaltak a szirénák"

- mondta nevetve a Szabad Európának Schlossberger Edit, aki szintén Tel-Avivban él. Amióta Izraelben élnek, ez volt a második rakétatámadásuk. Bár Edit szerint ez sokkal durvább volt, mint a két évvel ezelőtti, mégsem viselte meg annyira.

"Olyan fura nekem is azt mondani, de hiába vagyok európai, és gondolom azt, hogy ez az egész abszurd, de ha itt élsz, valahogy ezt baromi gyorsan megszokod. Belédivódik az, hogy néha rakétázgatnak Gázából, néha Libanonból, és valahogy a DNS-ed részévé válik az egész"

-mesélte Edit, akinek lakásában van safety room, azaz bunkerszoba.

"Bementünk, magunkra zártuk az ajtót, és bezártuk az ablakot is fedő acélzsilipet. Ez egyébként most szokatlanul hosszú támadás volt. Egy éjszaka alatt 10-15-ször szólaltak meg a légvédelmi szirénák. Egy-két perc után mindig abbamaradt a szirénázás, és akkor, ugye ilyenkor még 10 percig bent kell maradni a bunkerszobában, bent maradtunk, de mindig újrakezdődött minden, egészen hajnalig ez ment"

-mesélte Schlossberger Edit.

Tel Avivban óvóhelyekre menekültek az emberek hajnali háromkor, miután kedd éjszaka elérték a várost a Gázából indított rakéták.
Tel Avivban óvóhelyekre menekültek az emberek hajnali háromkor, miután kedd éjszaka elérték a várost a Gázából indított rakéták.

Posztraumás stressz

Baranyai Katalin szerint Izraelben sokan szenvednek poszttraumás stresszben a katonaságban és a háborúkban eltöltött idő miatt, ezért sokan el is mentek reggelre Tel-Avivból.

"Nem egy jóleső érzés, amikor ezeket a puffanásokat hallod, nem azt mondom, hogy ijesztő, de azért bedobog az ember szíve, amikor felnézel, és azt látod, hogy világít az ég. Ennyi rakétát még soha nem lőttek ki Tel-Avivra. Ugye a szirénának az utolsó becsapódásig kell szólnia; hajnalban, amikor már hulla fáradtan feküdtem az ágyamban, még mindig hallottam a légvédelmi szirénákat, de nem az enyémet, hanem azokat, amik dél-Tel-Avivban szóltak"

-mesélte Baranyai Katalin a Szabad Európának. Akik maradtak, azok viszont élik az életüket, mintha mi sem történt volna.

"Sokan szörföznek ma lent a parton, mert nagyon jó hullámok vannak. Itt megy az élet tovább. Reggel még csöndesebb volt a város, de Tel-Avivban már minden visszaállt a régi kerékvágásba, épp most rendeltem kaját"

-mondta Schlossberger Edit.

Rakétaháború Izrael és a Hamasz között

Miután a Jeruzsálemben található al-Aksza mecsetnél kirobbant összetűzésekben több száz palesztin megsebesült, a Hamasz rakétákat lőtt ki Izraelre a Gázai övezetből. A rakétacsapás után Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő azt közölte: a Hamasz átlépte a vörös vonalat, így Izrael nagy erővel fog válaszolni.

A gázai egészségügyi minisztérium keddi adatai alapján azt közölte, hogy az izraeli válaszcsapásokban 35 palesztin vesztette életét, köztük volt tizenkét gyerek és három nő is, illetve 233-an megsebesültek.

Izraelben eddig három ember halt meg a rakétatámadásokban. Viszont az ország középső és déli részén lévő kórházaiban több mint 200 embert kezelnek, akik a rakétatűzben vagy az izraeli arabok erőszakos zavargásaiban sebesültek meg. Közülük heten súlyos állapotban vannak.

Rakétatámadások Gázában - a Vaskupola sem tud minden rakétát elhárítani
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:44 0:00

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG