Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Járvány: újabb kormányfői vizit, mozgósítás, a teszt beszerzési ára az ötezret sem éri el


Magyarországon 750 új fertőzöttet regisztráltak péntek reggelre, világszerte pedig megközelíti a 32 milliót is a beazonosított esetek száma. Az országok tovább szigorítanak.

750 új esetet jelentettek Magyarországon egy nap alatt, ezzel 21 200-ra nőtt a beazonosított esetek száma. Elhunyt 7 beteg, köztük egy 40 éves fertőzött is, így már 709- halálos áldozatot követelt a koronavírus okozta betegség.

Több nagyvárosban is berobbanhat a járvány. Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Pécsett, Békéscsabán és Egerben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében - jelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Tájékoztatásuk szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés négy-tíz nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Vizit

Orbán Viktor a Szent Lászlóban folytatta kórházlátogató körútját, miután a Népszava korábban az írta, hogy ez az intézmény is kapacitáshiánnyal küzd. A miniszterelnök a Facebook oldalán közzétett videó szerint szerda este lepte meg a kórház dolgozóit. A kormányfő megtudta, hogy az intézetben 140 ágy van a koronavírusos betegek számára, de a dolgozók bíznak abban, hogy szükség esetén a kapacitást 180 ágyra tudják emelni.

A mozgósítható egészségügyi tartalékok témájához tartozik az a levél is, amelyet a magánszolgáltatóknak írt az országos tisztifőorvos. Müller Cecília ebben a Covid-19 ellátás bővítésére hivatkozva azt kérdezi, hogy a járóbeteg ellátó intézmények hány szakorvost, általános orvost, ápolót és rezidenst tudnának átvezényelni a covidos betegek ellátására - írja a napi.hu.

A teszt anyagköltsége

Kiderült, mennyi tesztet vásárolt a magyar kormány és mennyiért. Az Ujhelyi István szocialista EP-képviselő adatigénylésére adott válasz szerint 2 043 280 koronavírus tesztet vett eddig az állam, összesen 9.580.639.177 forintért. Ezek alapján egy darab teszt beszerzési átlagára 4.689 forint.

A börtönökben is vannak fertőzöttek

A vírus a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben is felütötte a fejét, 55 rab és a személyi állomány 38 tagja igazoltan fertőzött az új típusú koronavírussal - számolt be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője, Orosz Zoltán.

Újabb sportolók karanténban

Nem versenyezhet a pénteken kezdődő szegedi világkupa-versenyen Balla Virág, a Graboplast Győr világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kenusa, mivel pozitív lett a koronavírustesztje.

A csapat a Facebook oldalán számolt be arról, hogy a győri csapat nagy része nem utazhat ki a világkupára. Mint írták: „A verseny előtti kötelező koronavírus teszten egy személynél pozitív tesztet mutattak ki. Mindez azért érinti szinte a komplett csapatot, mert a szövetség által kijelölt egyik szűrőállomásra, Martonvásárra egy busszal utaztak a versenyzők és az edzők, és fennáll a fertőzés továbbadásának lehetősége. Az érintetteknek így vissza kellett lépniük a versenytől”. Hozzátették, hogy a világkupán így Kopasz Bálint és Kammerer Zoltán képviseli csak a Graboplast Győr csapatát.

Iskolabezárások

Korábban már négy osztály karanténba került és most digitális oktatást rendeltek el a veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskolában a koronavírus terjedése miatt- tudta meg a veol.hu. A Qubit pedig interaktív térképre tette azokat az intézményeket, ahol koronavírus miatt intézkedésre került sor: rendkívüli szünet, karantén vagy digitális tanrend lépett érvénybe.

Jól viselik a maszkot

Az utasok 99 százaléka jól viseli a szájmaszkot a vonatokon, illetve ha felszólítják erre, akkor együttműködő – mondta Biber Anett, a MÁV szóvivője a közrádióban. Emlékezetes ugyanakkor, hogy a maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten tíz esetben összesen 172 perces vonatkésést okozott. A részletekről szólva a szóvivő megemlítette, hogy szeptember 17-én egy balatoni járaton egy utas megütötte a jegyvizsgálót, aki a maszk használatára szólított fel őt. Ebből rendőrségi ügy lett, és a vonat csak jelentős késéssel tudott továbbhaladni.

Külföldön tovább szigorítanak

Németországban kockázatos területnek minősítették Győr-Moson-Sopron megyét, az innen érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírustesztet kell végeztetniük.

Győr-Moson-Sopron megyén kívül több területet is kockázatosnak besorolást kapott, így felkerült a listára Csehország csaknem teljes területe, és Erdély délkeleti részén fekvő Kovászna megye is. Németországban 279 025 a fertőzöttek száma, 9423-an pedig belehaltak a vírusba. Karanténba vonul Heiko Maas német külügyminiszter, mert koronavírus-fertőzöttet találtak a közvetlen környezetében.

A járvány miatt elmarad a februári bécsi operabál is. Évente közel hétezer ember vesz részt a hagyományos bécsi operabálon, köztük politikusok és gazdasági vezetők is.

A franciák is újabb szigorításokat jelentettek be, Marseille-ben például azonnali hatállyal bezárják a vendéglátóhelyeket, további 11 nagyvárosban, köztük Párizsban úgynevezett megerősített riasztási állapot lép életbe, ennek értelmében a bároknak és kávéházaknak este 10 órakor be kell zárniuk. A francia egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 13 072 új fertőzöttet regisztráltak, összesen pedig 508 456 fertőzöttet azonosítottak.

Csehországban szerdán 2309 új esetet regisztráltak, itt az aktív esetek száma is magas, már meghaladta a 28 ezret. Roman Prymula, egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan gondok lehetnek a kórházak sürgősségi osztályainak kapacitásaival. Prymula azzal számol, hogy szükség esetén a védekezésbe bevonják a hadsereg egészségügyi személyzetét és az orvostanhallgatókat is.

Belgiumban mindeközben 14-ről 7 napra rövidül le a koronavírus-járvány miatti kötelező hatósági karantén ideje, és a kötelező közterületi maszkviselést is eltörlik október elsejétől.

Izraelben szeptember 18-án vezettek be országos zárlatot, most tovább szigorítanának. „Úgy döntöttünk, behúzzuk a kéziféket” - mondta Joáv Kis egészségügyi miniszter-helyettes az Izrael Rádióban, az újabb korlátozásokat azonban nem részletezte. Sajtóhírek szerint az új rendelkezések szűkítenék a nyitva tartó boltok számát, a lakhelyelhagyási korlátozást pedig kiterjesztenék az utcai tüntetésekre is.

A kanadai miniszterelnök sem vár javulást. Justin Trudeau elmondása szerint az őszi hullám sokkal rosszabb lesz a tavaszinál. Emlékeztetett, hogy amikor tavasszal elrendelték a korlátozásokat, 47 fertőzött volt az országban, most viszont csak kedden több mint ezer új fertőzöttet azonosítottak. Trudeau bejelentette: „A hálaadásnapi összejövetelek valószínűleg elmaradnak, de a karácsonynak még van esélye".

Világszerte már 31 779 533 ember fertőződött meg koronavírussal, a halálos áldozatok száma 975 100, a gyógyultaké pedig 21 890 409.

A koronavírus-járvány miatt új funkcióval bővül a Google Térkép. A cég bejelentette, hogy 220 országban, így Magyarországon is elérhetővé teszi azt az új funkciót, ami hétnapos átlagban megmutatja, hogy milyen arányban emelkedett egy országban a fertőzöttek száma.

XS
SM
MD
LG