Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Járvány ide, válság oda, a világ jó része a klímaváltozástól fél leginkább


Nagyobb felmérés készült 14 fajsúlyos országban arról, hogy mitől félnek legjobban a válaszadók. A svédek vagy a hollandok szinte semmitől. A tömeges migrációt tartják viszonylag a legkevésbé veszélyt jelentőnek.

Ön szerint komoly veszély Magyarországra nézve a globális szegénység? Vagy a kibertámadások jelentős gondot okozhatnak nekünk? Netán az etnikai konfliktusoktól érdemes erősen tartanunk?

Újra nagy nemzetközi felmérést végzett a Pew Research Center arról, hogy a nagy országokban miket tartanak veszélynek a világra vagy a saját országukra nézve. Általánosan elmondható, hogy nagy különbség van az országok között abban, hogy mit mennyire tartanak fenyegetésnek.

Egyebek mellett lehetnek ennek kulturális vagy földrajzi vagy épp politikai okai, de például a japánok általánosan jobban félnek szinte mindentől, mint mondjuk a svédek.

(A képre kattinva megnézheti az ábrát nagyban.)

Az egyértelmű, hogy a vizsgált országokban átlagosan a legveszélyesebb problémának a klímaváltozást tartják magukra nézve. Második helyre szorult az épp zajló globális járvány során a járványoktól való félelem. A felmérés azonban augusztusban zárult, nem kizárt, hogy egyes országokban bármely irányba változhatott azóta a téma megítélése.

Idén felvették a lehetőségek közé a tömeges migrációt is, de az összes többihez képest ezt tartották messze a legkisebb problémának a vizsgált országok lakói. A legjobban egyébként Dél-Koreában érzik fenyegetve magukat a tömeges bevándorlás veszélye miatt. Ugyanők tartanak messze kiugró mértékben a tartós etnikai alapú konfliktusoktól is.

Feltűnő még, hogy Dániában és Ausztráliában a legtöbben a kibertámadásokat tartják igazán fenyegetőnek. Az viszont több szempontból is érthető talán, hogy Japánban kiugró mértékben rettegnek az atomfegyverek terjedésétől. Nincs az ábrán, de elmondható még, hogy az idősebbek lényegesen jobban aggódnak a biztonsági fenyegetések, azaz a terrorizmus, az atomfegyverek és a kibertámadások miatt, mint a fiatalabbak.

Csak a klímaváltozást nézve az is érdekes, hogy egyes helyeken igen erős különbség van a nők és a férfiak véleménye közt. Ebben Svédország a bajnok, ott a nők 72 százaléka tartja ezt nagy veszélynek az országukra nézve, míg a férfiaknak csak alig több mint a fele. A második Németország, a harmadik az USA ezt a női-férfi véleménykülönbséget nézve.

További érdekes részletek az angol nyelvű cikkükben.

A felmérés nagymintás volt, szinte mindenhol több mint ezer ember kérdeztek ki. A reprezentatív minta összesen 14 276 főt jelentett. Országonként eltért, hogy személyes interjút tudtak-e végezni vagy csak telefonosra volt lehetőség. A kikérdezés június 10. és augusztus 3. közt zajlott. A részletes módszertant itt találja.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG