Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Januártól kiszervezik a kórházi gyógyszerellátást


A szolnoki Hetényi Géza kórház-rendelőintézet új épülettömbje 2015. december 3-án
A szolnoki Hetényi Géza kórház-rendelőintézet új épülettömbje 2015. december 3-án

Egy évi kétszázmilliárdos forgalmú ágazat, a kórházi gyógyszertárak üzemeltetését szervezi ki a kormány a Rogán Antal alá tartozó koncessziós irodán keresztül. Egy cég szerezheti majd be a kórházaknak a gyógyszereket. A kamara több ponton is aggályosnak tartja az intézkedést.

Nemrég jelent meg a kormányrendelet, amely a kórházi gyógyszerellátást 2025 januárjától egy különleges jogokkal felruházott, úgynevezett projekttársaságra bízná az „országosan egységes intézeti szolgáltatás” érdekében – írja a Népszava.

Ezt az új szereplőt pályázaton választja ki „az általános politikai koordinációért felelős miniszter a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKOI) közreműködésével”. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó NKOI vezényelte le a kaszinókra, az autópályákra és a hulladékgazdálkodásra vonatkozó koncessziós eljárást is – emlékeztet a lap.

Ehhez kapcsolódóan: Továbbra is az egészségügy miatt aggódnak leginkább a magyarok

A szakmai szervezetek már tavaly nyár óta tiltakoznak a kórházi gyógyszertárak kiszervezése ellen. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) kifogásolta, hogy miközben a kórházi patikát a projekttársaság működteti, az ott dolgozók szolgálati jogviszonya megmarad, a munkáltatói jogok zömét továbbra is a kórház vezetői gyakorolják, azaz a kórházi gyógyszertárak bér- és üzemeltetési költségei továbbra is az állami fenntartású kórházat terhelik.

Azt is aggályosnak tartja a kamara, hogy a projekttársaságot olyan különleges jogosítványokkal ruházzák fel, amelyekkel tisztességtelen előnyhöz juthat a már piacon lévőkkel szemben.

A Belügyminisztérium a lapnak azt írta: a kormány a kórházi gyógyszerbeszerzések egységesítése érdekében döntött a koncesszió mellett.

XS
SM
MD
LG