Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Járatlan utakra viheti Argentínát az elnökválasztás jobboldali, populista győztese


Javier Milei barátnőjével, nővérével és Victoria Villarruel megválasztott alelnökkel Buenos Airesben 2023. november 19-én
Javier Milei barátnőjével, nővérével és Victoria Villarruel megválasztott alelnökkel Buenos Airesben 2023. november 19-én

Valósággá vált, amit néhány hónappal ezelőtt sokan elképzelhetetlennek tartottak: stabil győzelmet aratott az argentin államfőválasztás második fordulójában a radikális libertariánusnak tartott, magát anarchokapitalistának nevező Javier Milei.

Az állam szerepének erős visszavágását zászlajára tűző s ezt jelképezendő kampánya során gyakran láncfűrésszel megjelenő politikus a szavazatok csaknem 56 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Sergio Massa konzervatív peronista gazdasági miniszter 44 százalékot kapott.

Az 53 éves közgazdász a dél-amerikai ország huszonnégy tartományából huszonegyben nyert, riválisa már az előzetes eredmények közzétételét megelőzően elismerte vereségét.

A gazdasági sokkterápiát ígérő Milei azzal vált népszerűvé televíziós szakértőként, hogy élesen támadta a „politikai kasztot”, ahogy a fősodor politikusait nevezi.

Győzelmi beszédében az inflációt, a szegénységet, a munkanélküliséget nevezte meg az országra váró legfontosabb kihívásnak. „Nincs helye a langyos félmegoldásoknak” – jelentette ki.

Hívei Buenos Aires utcáin ünnepelték az eredményt. „Úgy hisszük, hogy változás lesz. Világos, hogy nem lesz egyszerű, nem is egyik napról a másikra történik. Kollektív építkezésről van szó, nem pusztán róla” – vélekedett a 45 éves Ezequiel Fanelli.

Az új elnököt december 10-én iktatják be. Máris sokan gratuláltak neki a világ vezetői közül, köztük van a szomszédos Brazília államfője is, annak ellenére hogy Milei őt és kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget is sokszor bírálta, leszögezve, hogy „nem fog kommunistákkal üzletelni”, hanem szorosabbra fűzik a viszonyt az Egyesült Államokkal.

Ehhez kapcsolódóan: Hat újabb ország csatlakozik a BRICS-hez

A magát kívülállóként feltüntető politikus a kormányzati kiadások radikális leépítését ígérte. Egyebek mellett azt mondta, hogy győzelme esetén bezárná a központi bankot, bevezetné a dollárt – felszámolva a helyi valutát –, megszüntetné az egészségügyi és az oktatási minisztériumot, privatizálna számos állami vállalatot.

Donald Trump előző amerikai elnök csodálójaként ő is gyakorta hangoztatta, hogy meg kell tisztítani a velejéig korrupt politikai osztályt.

Noha elemzők szerint mindez potenciálisan fájdalmas reformokat jelentene, a populista ígéretek sokak tetszését elnyerték a gazdasági nehézségek közepette.

A második választási forduló előtti hetek során a leendő elnök visszatáncolt bizonyos, népszerűtlenebb javaslataiból, például a fegyvertartási szabályok lazítása és az elsöprő privatizáció terén.

Az emberi eredetű klímaváltozást tagadó, Ferenc pápát kommunista szemétládának tartó, szélsőjobboldali politikus ellenzi a feminizmust, valamint az Argentínában legális abortuszt.

A jellegzetes borzas frizurája miatt el Peluca (vagyis Paróka) becenevű, gyakran bőrdzsekit viselő, extravagáns törvényhozó egyik első intézkedése lehet hazája izraeli nagykövetségének áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe.

„Csatolják be a biztonsági öveket! Milei az utóbbi időkben lecsavarta elitellenes dühét, és extrémebb javaslatait is finomította, de harcias stílusát, tapasztalatlanságát és kevés kongresszusi szövetségesét tekintve rázós menet következik” – közölte Benjamin Gedan, a washingtoni székhelyű Wilson Központ latin-amerikai programjának igazgatója.

Mileinek a kormány és a központi bank üres pénztárával, a Nemzetközi Valutaalappal kötött, 44 milliárd dolláros adósságprogrammal, illetve a 150 százalékot megközelítő inflációval és sok más akadállyal kell megbirkóznia. Ráadásul az új kongresszus erősen tagolt lesz, amelyben egyetlen tömb sem rendelkezik többséggel.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG