Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismerős kormányközeli szereplőnek privatizálja az állam a MÁV járműjavítóit


A Szolnoki Járműjavító a MÁV 2021-es promóvideójában, miután a cégcsoport saját forrásból jelentős fejlesztést hajtott végre az üzemben
A Szolnoki Járműjavító a MÁV 2021-es promóvideójában, miután a cégcsoport saját forrásból jelentős fejlesztést hajtott végre az üzemben

Egy Hernádi Zsolthoz közeli magántőkealaphoz kerültek az államtól a MÁV nagy értékű járműjavítói, pontosabban a Magyar Vagon nevű céghez kerül a Szolnoki Járműjavító, azaz a MÁV Vagon Kft. „mintegy 75 százaléka” a vállalat közlése szerint. A Dunakeszi Járműjavító már korábban átkerült ugyanide.

Ismeretlen összegért a Magyar Vagon Zrt.-hez kerül a Szolnoki Járműjavító, azaz a MÁV Vagon Kft. – közölte az index.hu az állami vasúttársaságra hivatkozva. Eggyel pontosabban a cég „mintegy 75 százalékát” kapja meg a magánvállalat.

Rákérdeztünk MÁV-nál arra, hogy mennyiért kívántak megszabadulni egyik legértékesebb vagyonelemüktől, illetve hogy mit vállalt még a vevő, ha már teljesen biztosak az értékesítésben. Közreadjuk, ha válaszoltak.

2021-es MÁV-reklámvideó, miután a MÁV saját forrásból alakított ki egy nyolcezer négyzetméteres csarnokot a KISS motorvonatok karbantartására

Korábban a HVG arról írt, hogy a vételárat is az állam biztosítja a vevőnek a privatizációhoz. Június elején még nem lehetett tudni, hogy az állam pontosan mekkora részét kívánja privatizálni a Szolnoki Járműjavítónak, de már azt írták, hogy a Magyar Vagon viszi majd, és a vételárat az állami Eximbank fogja biztosítani.

Itt már gyártanak is
A Szolnoki Járműjavítóban (a Dunakesziben lévő üzemmel ellentétben) nemcsak javítanak, hanem érdemben gyártanak is. Céljaik között szerepel a HÉV-kocsik és -motorvonatok készítése, a távlati terv pedig a tehervagongyártás. Jó eséllyel utóbbi tevékenységükben további állami támogatásra számíthatnak.


A Magyar Vagon Zrt. tulajdonosa egy épp a tulajdonosokat elrejteni hivatott magántőkelap Solva II néven, de Hernádi Zsolt Mol-vezér alapkezelője kezeli. A kissé más nevű, eddig főleg ingatlanokban utazó Solva tőkealapról kiszivárgott, hogy Hernádi Zsolt tulajdonában és irányítása alatt áll.

A MÁV már 2020 közepén eladta másik nagy járműjavítóját, a Dunakeszi Járműjavítót. A vevő ugyanaz volt, a Magyar Vagon Zrt., és a vevő finanszírozója is, az állami Eximbank.

A MÁV járműjavítóinak privatizálása még Tombor András és Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi hadügyminiszter közreműködésével kezdődött, itt részletesebben utánaolvashat, hogy miképp zajlott.

A MÁV helyzetével több cikkben és videóriportban is foglalkozott a Szabad Európa szerkesztősége, utóbbit itt nézheti meg:

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG