Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Járvány: ingyenes és önkéntes védőoltást ígér Szlávik doktor


Szombat reggeli adatok szerint 193 ember halt meg Magyarországon egy nap alatt koronavírus okozta betegségben, ezzel újabb rekord dőlt meg. A héten az Egyesült Királyságban már engedélyezték az első védőoltást a vírus ellen, nálunk januárban kezdődhet meg az oltás.

Az elmúlt napokban Magyarországon meredeken emelkedett a koronavírus fertőzések és a járvány miatti a halálozások száma. Az egy nap alatt elhunytak száma sosem volt olyan magas, mint szombatra virradóra, az elmúlt 24 órában 189-en haltak meg a fertőzés miatt. A halálozási adat már csütörtökön is kiugró volt, 182 áldozatot regisztrátak, pénteken 189-en haltak meg, szombaton pedig még többen. A járvány tavaszi, első hulláma óta 5706 életet követelt Magyarországon.

Harmadik napja emelkedik az áldozatok száma itthon

A kormány hivatalos tájékoztatása szerint 5525 új fertőzött van, ezzel 243 581 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A valós fertőzésszám ennél magasabb lehet, mivel tavasz óta a lakosság kisebb részét tesztelték eddig, a koronavirus.gov.hu szerint, 1 918 043 mintavétel történt. Kórházban 7695 koronavírusos beteget ápolnak jelenleg, közülük 637-en vannak lélegeztetőgépen. A vírus az egész ország minden régiójában jelen van, az utóbbi időszakban Győr-Moson-Sopron, Borsod és Hajdú-Bihar megyékben alakultak ki új gócpontok.

Világszerte eddig közel 66 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 518 096-ra nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. A napi esetszámok továbbra is emelkednek az Egyesült Államokban, és a halálos áldozatok száma is magas maradt az elmúlt napokban: a hétvégéig 14 367 459 fertőzöttet regisztráltak, és pénteken 2637-en haltak meg, ezzel az áldozatok száma 278 872-ra nőtt.

Aki kéri, ingyen kapja majd a védőoltást

A koronavírus elleni oltás ingyenes és önkéntes lesz, és ha a megfelelő mennyiség áll majd rendelkezésre, akkor mindenki megkaphatja - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa az álla i tévében. Szlávik János szerint átalában egyetértés van abban, hogy először az idős, beteg embereket és az egészségügyi dolgozókat oltják be. Hozzátette, őket követik azok az emberek, akik az adott ország működéséért felelnek, vagyis a rendőrség és a hadsereg tagjai, valamint a köztisztviselők, és azok, akik valamilyen szempontból rizikónak vannak kitéve, például sok emberrel találkoznak.

Újabb szakmai csoport tesztje kezdődik meg hétfőtől

A területi közigazgatásban dolgozók tesztelésével folytatódik az országos célzott csoportos tesztelés a jövő héten - jelentette be a Miniszterelnökség. A tesztelésekben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat.

Az iskolai teszteléseket követően az Operatív Törzs tovább elemzi az első és második heti adatokat, és később dönt arról, hogy ezekben a szakmacsoportokban lesz-e újabb tesztelés a későbbiekben - magyarázza a közlemény.. Ahogy korábban is, a tesztelés a most kijelölt szakmacsoportnál is önkéntes és ingyenes.

Közben a Párbeszéd a koronavírus-járvány megfékezését célzó új intézkedéseket javasol, így például az iskolai és óvodai téli szünet azonnali elrendelését. Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője a Facebookon közzétett tájékoztatóján úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök "bénultan, tétlenül nézi" a koronavírus miatti napi halálesetek számának emelkedését és semmit nem csinál a helyzet javítása érdekében.

Néhol már laposodik a járványgörbe

Az esetszámok a bevezetett korlátozások hatására több európai országban is meredeken estek az elmúlt hetekben. Franciaországban például a november eleji csúcshoz képest mintegy hetedére csökkent a naponta diagnosztizált új fertőzések száma, de még mindig igen sok, 11 221-en fertőzést regisztráltak pénteken. Az Egyesült Királyságban november közepétől csökken az esetszám, az akkori csúcs felénél járnak most 16 298 új esettel. Spanyolországban legutóbb 8745 új esetet regisztráltak pénteken, ez az október 30-i csúcspont mintegy harmada.

Szintén csökkenő tendenciát mutat a fertőzésszám Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában, utóbbi országban a héten már csaknem feleannyi új esetet találtak, mint Magyarországon. Németország különbözik a nyugat-európai országok többségétől, itt november-decemberben tartósan magasak voltak az esetszámok.

Az esetszámcsökkenéssel párhuzamosan több országban a halálos áldozatok száma is csökkent, bár ez nem általános. Ausztriában és Olaszországban például csökkenő esetszám ellenére is nőtt az áldozatok száma, míg Franciaországban és Spanyolországban november-decemberben végig csökkent – ezekben az országokban már valószínűleg tetőzött a járvány második hulláma.

Hamis adatok jöhettek Kínából

Európán és Észak-Amerikán kívül eddig Indiában, Brazíliában és Oroszországban jegyezték a legtöbb fertőzést és halálos áldozatot. Kínában, ahonnan a járvány elindult 93 348 fertőzéses esetet tartottak nyilván szombat reggel, valamint 4746 halálos áldozatot és 87 204 gyógyultat – a héten nyilvánosságra került hírek szerint azonban az itteni fertőzés valós mértéke sokkal magasabb lehetett. A CNN által kiszivárogtatott bizalmas dokumentumok alapján Peking a járvány kezdeti szakaszában kozmetikázta járványügyi adatait, mintegy 3 hetes csúszással közölve csak a valós számokat, vagyis valójában már 2019 decemberében súlyos gócpontok alakultak ki Vuhanban és közeli városokban. A dokumentumok szerint a halálozási és a fertőzési statisztikákat is meghamisították, február 10-én 5918 megbetegedés volt például a 2478 jelentett eset helyett, és december vége helyett már december elején rengeteg megbetegedés lehetett Hupejben.

Három országban engedélyezték a védőoltást

Az elmúlt héten három országban is bejelentették, hogy engedélyezték az első, koronavírus elleni védőoltás használatát. Csütörtökön a brit kormány megerősítette, hogy a Pfizer és BioNTech vállalatok vakcinája átment az előírt klinikai teszteken, így hamarosan megkezdik a használatát: az első oltásokat jövő kedden, Walesben és Észak-Angliában adják be olyan embereknek, akiket a leginkább veszélyeztet a fertőzés.

Az eddigi vizsgálatokon 90-95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult az új vakcina, és mellékhatásai minimálisak. Pénteken Bahrein is azt közölte, hogy a engedélyezték az oltóanyagot, azt viszont még nem, hogy mikor kezdik el az alkalmazását. A Pfizer-BioNTech vakcinákat várhatóan az Európai Unióban is engedélyezik majd, de ehhez újabb vizsgálatokon kell átmennie, így legkorábban december 29-én hozhatnak döntést az ellenanyag európai engedélyéről.

Pár órával a brit bejelentés után Vlagyimir Putyin orosz elnök is azt közölte, hogy a jövő héten elkezdik a saját fejlesztésű koronavírus-vakcina, a Szputnyik-V nevű védőoltás széleskörű alkalmazását, amely orosz laborjelentések szerint szintén 95 százalékos hatékonyságú. A Lancet című orvosi lapban közölt tanulmány a vakcinakísérletek eredményeinek meghamisítására gyanakszik, ugyanis az oltóanyagot nem igazán vizsgálhatták független szakértők, és az orosz laboratóriumok ellentmondásos adatokat közöltek a hatékonyságáról.

Egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon mikor lesz legközelebb elérhető koronavírus elleni védőoltás. November végén Orbán Viktor azt mondta, januárban indulhat a lakosság beoltása, első lépésként a különösen veszélyeztetett csoportok, az idősek, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók kaphatják majd meg az oltást. Bár a magyar kormány jelezte szándékát az orosz vakcina behozatalára, még az sem biztos, hogy a szigorú uniós standardok miatt lehet-e egyáltalán jogszerűen importálni az oltóanyagból, amelyek mintáit már Budapesten vizsgálják a magyar szakértők.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG