Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fellépne egy kongresszusi jelentés a techóriások túlzott hatalma ellen


Egy amerikai kongresszusi jelentés szerint a négy nagy technológiai vállalatnak (Amazon, Facebook, Google, Apple) túl nagy hatalma van, és monopóliumként nyilvánulnak meg.

Az Egyesült Államok Kongresszusának trösztellenes albizottsága egy friss jelentésében négy nagy technológiai vállalatot vádol azzal, hogy monopóliumként viselkedik. A kongresszusi albizottság azt szeretné, ha átfogó szabályozás születne, és a kormánynak meglennének a megfelelő eszközei a szabályok betartatására, akár az óriáscégek esetleges feldarabolásán keresztül.

Saját játékszabályaik szerint játszanak

A képviselőház Igazságügyi Bizottságának albizottsága egy október 6-i ülésen ismertette a jelentés tartalmát, ami szerint nem szerencsés, hogy a Google, Apple, Facebook és Amazon cégek egyszerre vannak irányító- és versenyhelyzetben az érintett piacokon.

Lényegében ez azt jelenti, hogy ezek a cégek egyszerre uralják azt a platformot, amin maguk is piaci szereplőként lépnek fel. Például az Amazon virtuális piacteret üzemeltet, de maga is forgalmazó, így a saját javára ki tudja használni, hogy a cég a felület tulajdonosa. A négy vállalat piaci értéke összesen meghaladja az 5 ezer milliárd dollárt.

Szét kéne bontani a cégeket

A bizottság szerint a négy cég „gyilkos felvásárlásokkal” üti ki a riválisokat, túlzó díjakat vet ki, és a kisebb cégeket „elnyomó” szerződésekbe kényszeríti bele a profit nevében.

A jelentést egy 15 hónapos vizsgálódás előzte meg, a vizsgálat során a négy vállalat felső vezetőivel is leültek beszélni a bizottság tagjai. A bizottság szerint strukturális bontásra lenne szükség, azaz hogy elváljon egymástól a fentebb említett két szerep, az üzemeltetői és a piaci szereplői. A jelentés arra viszont nem tett konkrét javaslatot, hogy melyik cégeket kéne szétbontani.

Utoljára az olajbárók korában volt erre példa

A trösztellenes albizottság nagyszabású módosításokat javasolt a trösztellenes törvényekben, és több tucat példát hozott fel arra, amikor az érintett cégek visszaéltek a hatalmukkal. A 449 oldalas dokumentum arra a következtetésre jutott, hogy a négy óriáscég „lényegében a saját szabályozási környezetét alakítja ki, és nem tartoznak senkinek elszámolással, csak önmaguknak”.

„Egyszerűbben megfogalmazva azt látjuk, hogy olyan cégek, amelyek korábban apró, esélytelen start-upok voltak, és amelyek szembeszálltak a korábban biztosnak hitt piaci erőviszonyokkal, olyan monopóliumokká nőtték ki magukat, amelyekre utoljára az olajbárók és a vasúti mágnások idejében láttunk példát” – írja a jelentés.

Azonban a republikánus képviselők nem osztják a jelentés tartalmát, ami jól mutatja, hogy nincs egyetértés a pártok között a témában.

XS
SM
MD
LG