Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jelentős áttörési kísérletbe kezdett az ukrán hadsereg délkeleten


Ukrán katonák Donyeckben
Ukrán katonák Donyeckben

Elemzők szerint fokozott sebességbe kapcsolt Ukrajnában a védelmi erők ellentámadása a megszálló orosz csapatok kiszorítása érdekében.

Több más területen is megerősítette katonai jelenlétét az ukrán hadsereg, de a haditechnikai eszközök összevonásának fókuszpontja egyértelműen a Zaporizzsjai terület.

Egyre több fejlett technológiájú fegyver és Nyugaton kiképzett ukrán katona érkezik a harctérre, ezzel párhuzamosan az utóbbi hetekben a mintegy 1500 kilométer hosszú front számos pontján hevesebbé váltak az összecsapások.

A kijevi hadvezetés az ellenoffenzíva megindítása óta nem igazán kommentálja a fejleményeket, Hanna Maljar helyettes védelmi miniszter most is csak annyit közölt, hogy tart az előrenyomulás a zaporizzsjai Melitopol felé.

Szakértők szerint ez megfelelne az előzetes várakozásoknak, azonban a lépés akár taktikai csel is lehet. Mindkét ország nyúlt már a dezinformáció eszközéhez a műveletei során.

Sokan arra számítanak, hogy az ukrán fél megpróbálja majd áttörni a szárazföldi folyosót, amely a még 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigetet köti össze Oroszországgal. Ebben kulcsfontosságú lenne az Azovi-tenger partjától nem messze lévő Melitopol visszafoglalása.

Ez kettévágná az inváziós erőket, illetve súlyos zavart okozna a nyugatabbra lévő egységek ellátásában.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna célja, hogy kifárassza a belső harcok által megzavart orosz hadsereget

A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg „jelentős gépesített ellentámadási műveletet indított a nyugati Zaporizzsjai területen”.

A washingtoni székhelyű think tank orosz források alapján rámutatott, hogy a jelek szerint sikerülhetett áttörni bizonyos orosz védvonalakat.

„Minél tovább tart, annál nehezebb lesz” – Délkeleten nyomulnak előre az ukránok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:35 0:00

Az Ukrajnát egyebek mellett fegyverekkel és hírszerzési információkkal ellátó Egyesült Államok egyelőre nem kommentálta a legfrissebb fejleményeket, noha korábban türelemre intett a gyors eredmények elmaradása miatti aggályokra reagálva.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közölte, hogy az ország területének felszabadítását célzó ukrán erőfeszítések „hosszúak és kemények” lesznek, sikerekkel és kudarcokkal tűzdelve, kollégája, Antony Blinken külügyminiszter pedig „intenzív harcokat” emlegetett, de nem bocsátkozott részletekbe.

„Hiszünk abban, hogy az utóbbi jó néhány hónap folyamán általunk biztosított eszközök, felszerelések, kiképzés és tanácsadás jó pozícióba hozta az ukránokat ahhoz, hogy sikeresek legyenek az Oroszország által elfoglalt területek egy nagyobb részének visszaszerzésében” – fogalmazott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG