Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jelentősen drágulhatnak októbertől a vérrögképződés elleni készítmények


Gyógyszertári automata robot a győri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én
Gyógyszertári automata robot a győri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én

Piaci forrásokra hivatkozva ír arról a Napi.hu, hogy akár 200-450 százalékkal is drágulhatnak október elsejétől a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények. Az árváltozás a gazdasági hírportál információi szerint a leggyakrabban használt termékeket érintheti.

A vérhígítót szedő betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összeget fizetnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott termékekért a patikákban.

A Napi.hu úgy tudja, a drágítás után a megelőzésre használt vérhígítókért 4500 forint körüli összeget, míg a terápiás készítményekért 15.600 forintot kell majd fizetni a patikákban október elsejétől. Az információ azért is érdekes, mert az úgynevezett vaklicit még tart. A NEAK által közölt fixesítési eljárás megindításáról szóló felhívás szerint a forgalmazóknak augusztus 22-ig van lehetőségük arra, hogy amennyiben a jelenlegi árakhoz képest változtatnának ezeknek a termékeknek az árán, megtegyék. A forgalmazók által beküldött árajánlatokat a NEAK az augusztus 22-i határidő után nem sokkal publikussá teszi a honpapján.

A Szabad Európa értesülése szerint az első, még munkaverziónak számító közzététel az árakról szeptember 10-én várható. A készítmények október elsejével érvényes ára szeptember 20-tól tudható biztosan.

Az ügyben kerestük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, cikkünket frissítjük, amint válaszolnak.

Ahogy a gazdasági hírportál is írja, ezekből a termékekből a hazai piacon eleve szűkös volt a kínálat, ráadásul miután a heparinkészítmények alapanyagát speciálisan tartott sertések feldolgozása során állítják elő, a sertéspestisjárvány miatt az alapanyag is csak korlátozottan elérhető.

Heparint tartalmazó készítményeket elsősorban olyan betegek kapnak, akiknél már kialakult vérrög vagy nagy a vérrögképződés veszélye. Magyarországon évente több tízezer olyan műtéti beavatkozást végeznek, amelynél a vérrögképződés megelőzése érdekében szükséges ilyen készítmények alkalmazása, és a Covid-járvány alatt is ilyen gyógyszerekkel előzték meg, illetve kezelték a vírus által okozott vérrögképződést.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG