Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jócskán visszaesett az illegális határátlépések száma


Gyermekét kocsin szállító bevándorló 2020 szeptemberében Leszboszon, miután tűz ütött ki a Moria menekülttáborban.
Gyermekét kocsin szállító bevándorló 2020 szeptemberében Leszboszon, miután tűz ütött ki a Moria menekülttáborban.

Főleg a keleti és a nyugati útvonalakon próbálkoznak kevesebben, emiatt ötödével csökkent az EU-ba illegálisan belépők száma a Frontex szerint. A hozzánk közelebbi, nyugat-balkáni útvonal viszont sokkal forgalmasabb lett.

Az év első kilenc hónapjában ötödével kevesebb ember érkezett illegálisan az EU-ba a Frontex előzetes becslései alapján.

Főleg a Földközi-tenger keleti és nyugati része felőli útvonalakon estek vissza a számok. Így összesen eddig idén 72,5 ezer illegális belépést mértek. Ebből szeptemberben több mint 9,2 ezret, de ez is csaknem ötödével kevesebb az augusztusi adatnál.

A Földközi-tenger középső része maradt a legaktívabb, itt 3,3 ezer határsértőt észleltek, nagyjából feleannyit, mint augusztusban. Ezen az útvonalon öt érkezőből átlagosan kettő tunéziai állampolgár, egy pedig bangladesi.

Mi az a Frontex?
A Frontex az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, feladata a határellenőrzés a schengeni övezetben a helyi határőrségekkel együttműködve.

A térség nyugati oldala felől majdnem 2,3 ezer főt regisztráltak, ez 9 százalékos növekedés előző hónaphoz képest. Az év első kilenc hónapjában összesen nagyjából 11 ezer ember érkezett ezen az útvonalon, ami kicsit több mint a fele az előző év hasonló időszakának.

Az így érkezők kétharmada algériai állampolgár, a második leggyakoribb állampolgárság a marokkói.

A keleti oldalról nagyjából 780 ember érkezett, ez 40 százalékos visszaesés az előző hónaphoz képest. Idén eddig itt összesen 15,3 ezer határsértőt számoltak meg. Főleg afgánok, szírek és törökök jönnek ezen az útvonalon.

A hozzánk közelebbi, nyugat-balkáni útvonal viszont élénkebb lett. Itt 2,2 ezer illegálisan érkezővel találkoztak a hatóságok szeptemberben. Ez 22 százalékos növekedés augusztushoz képest.

Idén eddig itt összesen 15,9 ezer érkezővel volt dolguk a hatóságoknak, kétszer annyival, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az ezen az útvonalon érkezők fel szír, negyede pedig afgán.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG