Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden bejelentette indulását a 2024-es amerikai elnökválasztáson


Kép Joe Biden 2023. április 25-én közzétett videóüzenetéből
Kép Joe Biden 2023. április 25-én közzétett videóüzenetéből

A hivatalban lévő, most nyolcvanéves amerikai elnök arra kérte a szavazókat, hogy magas életkora ellenére adjanak neki még négy évet a beiktatása óta elkezdett munkája befejezéséhez.

Joe Biden, aki második mandátumának végén már 86 éves lenne, abban bízik, hogy adminisztrációjának eredményei, illetve több mint ötvenévi washingtoni politikai tapasztalata többet nyom majd a latban, mint az idős korával kacsolatos aggályok.

Elemzők szerint a Demokrata Párt jelöltségének megszerzéséig sima az út, ugyanis egyelőre nincsenek komoly riválisok, az elnökválasztás azonban várhatóan rendkívül éles lesz a megosztott országban.

Az elnök az újraindulását bejelentő háromperces videót jelöltsége 2019-es meghirdetése negyedik évfordulóján tette közzé, amikor is a „nemzet lelkének” meggyógyítására tett ígéretet Donald Trump viharos hivatali ideje alatt, ami hiú reménynek bizonyult.

Ehhez kapcsolódóan: Donald Trump bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson

„Azt mondtam, hogy Amerika lelkéért harcolunk, s ez még mindig így van. Az előttünk álló kérdés, hogy a következő években szabadabbak leszünk, vagy kevésbé szabadok, több jogunk lesz, vagy kevesebb” – jelentette ki.

Felmérések szerint a demokrata párti szavazók egy jelentős része nem tartja kívánatosnak Biden újbóli jelöltségét, részben idős kora miatt, ugyanakkor semmi sem egyesíti annyira a párt híveit, mint Trump visszatérésének lehetősége, márpedig a párt jobban teljesített a vártnál a tavalyi félidős választásokon.

„Szabadság. A személyes szabadság alapvetően határozza meg, hogy kik vagyunk mi amerikaiakként. Semmi sem fontosabb. Semmi sem szentebb” – mondta, aláhúzva, hogy a Republikánus Párt korlátozni próbálja a szavazati jogot és a hozzáférést az abortuszhoz, illetve be akarja tiltatni azokat a könyveket, amelyekkel nem ért egyet.

„A MAGA-szélsőségesek országszerte felsorakoznak, hogy elvegyék ezen alapvető szabadságjogokat” – figyelmeztetett Trump támogatóira utalva.

Ehhez kapcsolódóan: Elmaradt a nagy republikánus áttörés az amerikai félidős választáson

Biden minden bizonnyal elnöksége eddigi eredményeire is támaszkodni kíván a kampányában, hiszen az első két évben több fontos törvénycsomagot is sikerült keresztülvinniük a kongresszuson, a félidős választások nyomán azonban odalett a képviselőházi többség, így a kormányzat most elsősorban a már elfogadott jogszabályok végrehajtására összpontosít.

Ugyanakkor több olyan választási ígérete is volt a jelenlegi elnöknek, amelyet nem sikerült teljesítenie. „Fejezzük be ezt a munkát. Tudom, hogy képesek vagyunk rá” – fogalmazott a videóban, amely szlogent már a februári évértékelőjében is többször elismételt, egyebek mellett a fegyvertartás szigorítására, a receptköteles gyógyszerek árának csökkentésére és az abortusz jogának biztosítására vonatkozóan.

Ehhez kapcsolódóan: Minden, amit tudni kell a Donald Trump elleni vádemelésről

Szakértők szerint Biden a külpolitikát is középpontba kívánja állítani, miután az elmúlt években sikerült megerősíteni az Egyesült Államok szövetségesi kapcsolatait, az ország az élére állt az orosz agresszióval szemben Ukrajnát támogató koalíciónak, illetve visszalépett a párizsi klímaegyezménybe. sokak szemében óriási kudarc volt azonban a kaotikus afganisztáni kivonulás 2021-ben.

Egy friss közvélemény-kutatás alapján a demokrata párti szavazók 47 százaléka tartaná kívánatosnak a jelenlegi elnök újraindulását, ez a szám ráadásul februárban még csak 37 százalék volt.

A republikánus térfélen egyelőre Trump látszik befutónak, így könnyen meglehet, hogy megismétlődik 2024-ben kettejük 2020-as összecsapása.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG