Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden megköszönte Giorgia Meloninak Ukrajna melletti erős kiállását


Georgia Meloni és Joe Biden a washingtoni Fehér Házban 2023. július 27-én
Georgia Meloni és Joe Biden a washingtoni Fehér Házban 2023. július 27-én

Meleg fogadtatásban részesült a Fehér Házban a szélsőjobboldali olasz kormányfő, akinek hatalomra jutását tavaly még komoly aggodalommal figyelték Washingtonban.

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció aggályosnak tartotta a Giorgia Meloni és kormánya által képviselt ideológiát. Az aggodalom azonban enyhült, miután Olaszország szilárdan támogatja a megtámadott Ukrajnát, és kilépett a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésből (BRI).

„Olaszország és az Egyesült Államok is szilárdan kiáll Ukrajna mellett. Nagyra becsülöm önt rendkívül erős támogatásáért az orosz atrocitásokkal szemben” – mondta a találkozó előtt az amerikai elnök az olasz kormányfőnek, akit barátjának nevezett.

„Köszönetet mondok az olasz népnek, amiért támogatják önt és támogatják Ukrajnát. Ez igen sokat számít” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzés – Giorgia Meloni, az európai szélsőjobboldal új arca

Meloni hangsúlyozta, hogy politikai színezettől, az éppen aktuális kormányoktól függetlenül is szilárd kapcsolatokra van szükség Olaszország és az Egyesült Államok között.

„Nyilvánvalóan én a Republikánus Párttal vagyok összhangban. De ez nem akadályoz meg abban, hogy kiváló kapcsolatom legyen a jelenlegi elnökkel” – szögezte le.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a találkozó napirendjén hangsúlyosan szerepelt az ukrajnai helyzet, a Kína-politika és az Európába irányuló migrációs áradatok kérdése.

Ehhez kapcsolódóan: Meloni és Orbán: szövetség helyett alkalmi támogatás várható

Róma veszi át jövőre a világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-országok elnökségét.

A Biden-adminisztráció egyik legfőbb európai szövetségeseként tekintett Meloni elődjére, az Európai Központi Bankot korábban vezető Mario Draghira.

A tavaly szeptemberi olaszországi hatalomváltás után az amerikai elnök a szélsőjobboldali populizmus előretörésének veszélyére figyelmeztetett.

„Láthatták, mi történt Olaszországban a választáson. Látják, mi folyik világszerte. Az az oka annak, hogy erről beszélek, hogy nem lehetünk derűlátók azzal kapcsolatban sem, ami itt zajlik” – húzta alá a Demokrata párti kormányzók ülésén.

Ehhez kapcsolódóan: Továbbra sem látszik a jobboldali fordulat az európai közhangulatban

A szakemberek ugyanakkor rámutattak, hogy az olasz kormány lépései sokkal kedvezőbbek az Egyesült Államok számára, mint amitől tartottak a szélsőjobboldali hatalomátvételt megelőzően.

„Külpolitikai szemszögből a Biden-kormány számára ez jobb, mint bármi, amire számíthattak vagy amit remélhettek” – emelte ki Max Bergmann, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja nevű think tank egyik vezetője.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG