Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogállamisági eljárás – Cseh miniszter: A tanácsban senki sem naiv


Mikuláš Bek cseh EU-ügyi miniszter elindítja az Általános Ügyek Tanácsának ülését az Európai Unió brüsszeli központjában 2022. szeptember 20-án
Mikuláš Bek cseh EU-ügyi miniszter elindítja az Általános Ügyek Tanácsának ülését az Európai Unió brüsszeli központjában 2022. szeptember 20-án

Mielőtt döntést hoznának a Magyarországot érintő javaslatról, az uniós tagállamok többsége meg szeretne győződni a vállalt intézkedések végrehajtásáról – szögezte le a Szabad Európának Mikuláš Bek cseh EU-ügyi miniszter, aki szerint a V4-es együttműködés jelenleg hibernált állapotban van.

Észszerűnek tartaná a magyar javaslatról szóló tanácsi döntés egy hónapos határidejének kiterjesztését a soros, cseh EU-elnökség képviselője, de hogy egy vagy két hónapos lenne a hosszabbítás, azt a pénzügyminiszteri tanács hivatott eldönteni. „A tagállamok többsége szeretne meggyőződni a vállalt intézkedések végrehajtásáról, mielőtt meghozná döntését” – tette hozzá a Szabad Európa kérdésére válaszolva szerdán Csehország Európa-ügyi minisztere.

Mikuláš Bek, aki brüsszeli tudósítók egy csoportjának nyilatkozott, hangsúlyozta, hogy „manapság senki sem naiv a tanácsban”. A miniszter – aki az általános ügyek tanácsának másnapján nyilatkozott a sajtónak – közölte, hogy egyelőre egy mindössze kétoldalas tájékoztatást kapott kézhez az Európai Bizottság vasárnapi döntéséről és az abban foglalt 17 magyar vállalás listájáról, ami kevés ahhoz, hogy előzetesen véleményt formáljon.

Elmozdulás a 7. cikk szerinti eljárásban?

„Kíváncsian várom, hogy a magyar kormány milyen gyorsan lesz képes eleget tenni a vállalásainak” – jegyezte meg a cseh EU-ügyi miniszter, aki nem számít könnyű vitára, viszont fontosnak látta hangsúlyozni, hogy a Magyarország ellen folyó eljárásnak nem a szankcionálás, hanem a kedvező változások elérése a célja. Megjegyezte, hogy egyes tagállamok nem örülnek annak, hogy a magyar dosszié pénzügyi vonatkozásai külön lettek választva a jogállamisággal összefüggő, más nyitott kérdésektől.

Mikuláš Bek úgy véli, hogy a költségvetési (jogállami) feltételrendszerről folyó eljárás tartalmilag nem teljesen választható el a 7. cikk szerinti eljárástól, tekintettel arra, hogy utóbbi területen is hangsúllyal van jelen a csalás és a korrupció elleni fellépés. A cseh miniszter abban bízik, hogy a következő hetekben Budapest és az uniós intézmények között enyhülni fog a feszültség. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „minden egyes magyar vétó a tanácsban csak felerősíti a kritikusok hangját”.

Prága képviselője nem zárja ki, hogy amennyiben kedvező, az enyhülés felé halad a folyamat, az általános ügyek tanácsa decemberben „valamiféle döntést” hozzon a 7. cikk szerinti eljárás keretében. Ugyanakkor nem fejtette ki, hogy konkrétan mire gondol.

A V4-es együttműködés hibernált állapotban van

Bek azt is elmondta, hogy a magyar kormány kérésére októberről novemberre halasztották a következő magyar meghallgatást a tanácsban a 7. cikk szerinti eljárás keretében. „A novemberi vita intenzívebb lehet, tekintettel az Európai Parlament közelmúltban elfogadott jelentésére, és attól függ, hogy Magyarország addig milyen intézkedéseket hoz majd” – tette hozzá.

„Magyarországon valós problémák vannak, amelyeket mindenképpen orvosolni kell” – reagált a cseh politikus arra a felvetésre, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben talán nem kellene ilyen nagy feneket keríteni a magyar jogállamisági dossziénak.

Csehország európai ügyekért felelős minisztere kérdésre válaszolva elismerte, hogy V4-es szinten lényegében szünetelnek a találkozók, az érintkezések jobbára kétoldalú találkozókra korlátozódnak. „Ez egyfajta hibernáció” – közölte.

Cseh karácsonyi csomag

Mikuláš Bek arról is beszélt, hogy a cseh EU-elnökség az év végéig egy olyan csomagot tervez a kormányok elé terjeszteni, amely számos döntésre váró kérdést tartalmaz majd. Ezek közé tartozik az egyhangú szavazásról a minősített többségre való áttérés konkrét és korlátozott számú esetben, az európai választási rendszer reformja a 2024 tavaszi európai választások előtt, egy, a jelenleginél rugalmasabb bővítési stratégia és az egységes piac megnyitása Ukrajna előtt.

A miniszter szerint bár nincs garancia ennek a megközelítésnek a sikerére, de több esélye lehet, mint az egyes témák különválasztásának, mert talán minden ország talál a csomagban számára kedvező elemet.

Ami a nemzeti vétójog feladását illeti, Mikuláš Bek óva intett az általánosítástól és a leegyszerűsítéstől. Véleménye szerint csak lépésről lépésre lehet előrehaladni, de ennek is az a kulcsa, hogy minden egyes lépést megfelelő bizalom övezzen. Az olajembargó körüli vitát hozta fel negatív példaként, és fontosnak tartotta, hogy minden további lépés előtt alaposan felmérjék az egyes tagállamokra gyakorolt hatásait. „Így és csakis így látok esélyt a fokozatos változásra, de az egyhangúság nem törölhető el egy csapásra” – szögezte le az EU-ügyekért felelős cseh miniszter.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG