Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogerős: sérelemdíj jár az amputált lábú férfinak a szabálysértési őrizetért


A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztályának épülete a II. kerületben, a Gyorskocsi utcában (képünk illusztráció)
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztályának épülete a II. kerületben, a Gyorskocsi utcában (képünk illusztráció)

Jogerőre emelkedett az ítélet, amely kötelezi a rendőrséget, hogy bocsánatot kérjen és fizessen másfél millió forintos sérelemdíjat annak a lábprotézissel élő férfinak, akit közlekedési szabálysértés miatt bevittek és napokra elzártak. Tették ezt annak ellenére hogy a szabálysértési törvény kimondja: fogyatékkal élő embert szabálysértés elkövetése miatt nem lehet őrizetbe venni.

A férfi pert indított igazáért, jogi képviselője Bieber Ivóna, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje volt, aki a Szabad Európának elmondta: bízik abban, hogy nem lesz több ilyen ügy, de ha mégis, akkor reményei szerint precedensértékű lesz a mostani ítélet.

Az előzményekről elmondta: 2021 áprilisában vitték be a rendőrök a Gyorskocsi utcába közlekedési szabálysértés miatt, és vették őrizetbe három napra a gyorsított eljárásig ügyfelét. A férfi az első pillanattól együttműködő volt, elismerte, hogy hibázott.

2022 májusában adták be a keresetet. A tárgyaláson a rendőrség azzal érvelt, hogy ügyfele tulajdonképpen nem tekinthető fogyatékosnak, mert mankót, protézist használva „állapota a napi életvitelének intézésében, a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételben nem korlátozza vagy gátolja”. Bieber Ivóna abszurdnak nevezte az érvelést, hiszen ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy ha a vak embernek ott van a vakvezető kutyája vagy a botja, akkor már nem vak. Mint mondta, a bíróság sem volt vevő erre az érvelésre, amely mellett egyébként a rendőrség a per folyamán végig kitartott.

A férfi még tavaly a 444-nek beszélt a Gyorskocsiban töltött három napról. Mint mondta, fogalma sem volt, mi fog vele történni, nem telefonálhatott, nem ismerte a jogait. Amikor a szabálysértést elkövette, épp orvoshoz tartott, mert új protézist próbált megszokni, nem volt jól.

Az elzárás alatt megvizsgálta egy orvos, aki nem tartotta problémának, hogy éppen új protézist próbál megszokni, amit még csak egy-két órára tud feltenni. A férfi elmondása szerint az orvos ekkor azt mondta neki, hogy ne aggódjon, ez egy kis cella, minden közel van, tud majd kapaszkodni. A férfi ekkor döntötte el, hogy nem hagyja annyiban a történteket, és bírósághoz fordul.

A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje a Szabad Európának most azt mondta: a hasonló eseteknek szerinte leginkább a megfelelő tájékoztatással lehetne elejét venni, az utcán intézkedő rendőröknek tisztában kell lenniük a szabálysértési eljárási törvénnyel. Hozzátette: ügyfele is azért vállalta a pert, mert fontosnak tartja, hogy mások tanuljanak az esetéből.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG