Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogerősen fél év felfüggesztettet kapott a szlovák szélsőjobb vezetője


Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt vezetője a legutóbbi parlamenti választásokat megelőző televíziós vita előtt Pozsonyban 2020. február 20-án
Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt vezetője a legutóbbi parlamenti választásokat megelőző televíziós vita előtt Pozsonyban 2020. február 20-án

Elutasította kedden Szlovákiában a fellebbviteli bíróság azt az alsóbb fokú bírósági döntést, amely neonáci jelképek illegális használatáért négy év négy hónap börtönre ítélte a szlovák parlamentben helyet foglaló szélsőjobboldali párt vezetőjét.

Az ország legfelsőbb bírósága mindazonáltal bűnösnek találta Marian Kotlebát neonácizmussal való rokonszenvezésben, ezért hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt vezetője azután állt bíróság elé, hogy 2017-ben 1488 eurós csekket adott három szegény családnak. Az 1488-as szám szimbolikus jelentéssel bír a neonácik és a fehér felsőbbrendűség hívei számára.

A pezinoki különleges büntetőbíróság eredetileg 2020 októberében hozta meg az ítéletet. Kotleba ártatlannak vallotta magát, és fellebbezett. Az ország legfelsőbb bíróságának keddi ítélete jogerős. A szélsőjobboldali néppárt, a Mi Szlovákiánk, amelynek tagjai náci tisztelgéssel köszöntik egymást és ki akarják vezetni Szlovákiát az Európai Unióból és a NATO-ból, a 2020. februári parlamenti választáson az ország negyedik legnépszerűbb pártja volt nyolcszázalékos támogatottsággal.

Kotleba és pártjának tagjai nyíltan támogatják annak a náci bábállamnak az örökségét, amely Szlovákia a II. világháborúban volt.

A 2017-es incidens március 14-én, a szlovák háborús állam 1939-es megalakulásának évfordulóján történt.

2019-ben a legfelsőbb bíróság elutasította a főügyész kérelmét Kotleba pártjának betiltására. Jaromir Čižnár kérelmében azzal érvelt, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt szélsőséges csoport, tevékenysége sérti az ország alkotmányát, és célja az ország demokratikus rendszerének lerombolása.

A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a legfőbb ügyész nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot a betiltáshoz.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG