Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogerősen pert vesztett a Szombathelyi Tankerületi Központ - Több ezer pedagógust érinthet a döntés


Hungary education teachers
Hungary education teachers

A másodfokú bírósági döntésnek köszönhetően egy Vas megyei pedagógus utólagosan hozzájuthat 178 ezer forintnyi túlórapénzéhez. A Szombathelyi Tankerületi Központnak ráadásul nemcsak ezt az összeget, hanem a 180 ezer forintos perköltséget is fizetnie kell. A Győri Ítélőtábla jogerős döntése országos precedenst teremthet.

2021. december 20-án a veszélyhelyzetre való hivatkozással az emberi erőforrás miniszter, Kásler Miklós hozott egy határozatot (32/2021), amely kimondja többek között, hogy a munkaerőkedvezményben részesülő mesterpedagógus „legfeljebb heti húsz óra vagy foglalkozás megtartására alkalmazható”.

A Szombathelyi Tankerületi Központ értelmezésében a határozat felülírt egy kormányrendeletet és a pedagógusok egy részének a törvényben biztosított évi legfeljebb 60 ingyen túlóra (eseti helyettesítés) felett hetente további két túlórát ingyen elrendelhet. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az érintettek kevesebb túlórapénzt kaptak.

A tankerület fellebbezett és pert vesztett

Az ügyben a munkaügyi bírósághoz fordult Hende István, a Vas megyei Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanára, és első fokon meg is nyerte a pert 2022 novemberében. A Szombathelyi Törvényszék a jáki tanárnak adott igazat, arra kötelezve a Szombathelyi Tankerületi Központot, hogy utólag fizesse meg a 179 ezer forintnyi túlórát és egyben a 180 ezer forint perköltséget is.

A tankerület fellebbezett, így az ügy a Győri Ítélőtáblához került, amely idén április 18-án mindenben jóváhagyta az elsőfokú bíróság döntését, ezért az jogerőre emelkedett. Ferenczy Tamás bíró, a Győri Ítélőtábla szóvivője lapunknak megerősítette a hírt.

Mivel én szaktanácsadó vagyok, a kormányrendelet alapján nekem is heti 18 óra a kötelező óraszámom, erre jött még négy a tantárgyfelosztás alapján. Ebből kettőt nem fizetett ki a tankerület a Kásler-féle határozatra hivatkozva 2022 első felében” – magyarázta Hende István, aki szerint a határozat gyakorlati szempontból is „eleve zagyvaság” volt, és azt a tanév végén vissza is vonták.

Öt tankerületben érdeklődtem, közülük a Nagykanizsai Tankerületi Központ intézményeiből kaptam olyan visszajelzést, hogy hasonlóan jártak el” – közölte a jáki tanár, aki úgy becsüli, a szombathelyi tankerületben 80-100 ember lehet érintett, így a másodfokú ítélet kézhezvétele után kérni fogja a tankerületet, hogy minden érintett személynek visszamenőlegesen fizessék ki a jogellenesen visszatartott óradíjakat.

Hende István felperes ügyében a Győri Ítélőtábla által hozott ítélet még nem áll rendelkezésünkre. A Szombathelyi Tankerületi Központ a bírósági határozat részleteinek ismeretében dönt majd a további lehetséges lépésekről” - közölte megkeresésünkre Takácsné Pálhegyi Beáta tankerületi igazgatóhelyettes, amikor azt kértük, hogy kommentálják a győri döntést.

Precedenst teremthet az ítélet

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvédje, Nyitrai Károly emlékeztetett, hogy a per alapját képező EMMI-határozat már annak idején nagy felháborodást váltott ki. A PDSZ akkor közzé is tett egy jogi állásfoglalást, amelynek lényege, hogy törvénytelen a mesterpedagógusoknak heti 18-nál több órát előírni.

Azt nem lehet tudni, hogy a tankerületek közül mennyien értelmezték a határozatot úgy, ahogy Szombathelyen tették. „Nagyon jó visszacsatolás, hogy egy ilyen egyéni érdeksérelmet a munkaügyi bíróság orvosolni tudott” – véli Nyitrai Károly, szerinte 2022 januárja óta akár ezres nagyságrendben is érinthet mesterpedagógusokat a győri ítélet.

A PDSZ most tájékoztató kampányt indít, hogy felhívják az érintettek figyelmét a döntésre, és mivel a három év elévülési idő nem telt el, a tanárok igényelhetik a határozat alapján elmaradt túlórapénzeket. Nyitrai ugyanakkor arra számít, hogy a tankerületek maguktól nem fognak fizetni, a tanároknak szinte biztos, hogy munkaügyi pereket kell indítaniuk.

Józing Antal írása
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG