Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogvédő az állami pszichiátriáról: A rendszer embertelen, önmaga túlélésével foglalkozik


A Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én (képünk illusztráció)
A Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én (képünk illusztráció)

Rosszak a jogszabályok, kevés a szakember és jelentős a helyhiány, ami óriási nehézséget jelent a pácienseknek és családjuknak – mondta a Telexnek Oriold Károly, a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány alapítója, aki a pszichiátriai betegek jogainak érvényesítéséért és gyógyulási lehetőségeik javításáért dolgozik. Van, ahol azt tanácsolják a családnak, hogy rakják utcára beteg családtagjukat.

Az országban egyre több ember szorulna pszichiátriai ellátásra, közben a szakemberek és a férőhelyek száma egyre korlátozottabb – írja a lap.

A pszichiátriákon kevés a hely, 10-15 év is lehet a várakozási idő. Oriold Károly szerint rendszerszintű a probléma: se a pácienst, se a családtagot nem védi.

Ehhez kapcsolódóan: „Élete során egyszer mindenkinek kellene pszichoterápiába járnia” – a Thalassa Ház munkatársai a Szelfiben

Hiába mondták el a Belügyminisztériumnak megoldási javaslataikat, nem kaptak érdemi reakciót. A szakember szerint súlyos hiba, hogy Magyarországon csak elméletileg létezik a kényszergyógykezelés és a pszichiátriai rehabilitáció, a gyakorlatban nem.

„Magyarország az egyik olyan hely Európában, ahol a legkevésbé lehet megóvni a veszélyeztetőt és a veszélyeztetettet” – fogalmazott. Oriold Károly szerint az is számít, hogy a páciens hol él: vidéken nagyobb esély van arra, hogy bent tartsák a betegeket, mint Budapesten.

A szakember szerint a gondnokság intézményével is nagy problémák vannak: valaki úgy lehet gondnok például a családtagja felett, hogy nincs semmilyen egészségügyi képesítése, és ő felelős az egészségéért, ha pedig kirendelt gondnokról van szó, a munkájukat senki nem ellenőrzi. Amennyiben nem hozzátartozó vagy barát a gondnok, érkezik a hivatásos, állam által foglalkoztatott. Rájuk törvényileg 45 ember van osztva.

Az ország tele van 14-15 éves alkohol- és drogfüggő fiatalokkal, de senkit nem érdekelnek, és még hely sincs, ahova el lehetne küldeni őket. Olyan 17 éves nyugtatófüggők keresik meg az alapítványukat, akiket egyszerűen nem tud ellátni a rendszer – mondta Oriold Károly.

XS
SM
MD
LG