Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogvédő szervezet: a futballvébé nagy vesztesei a vendégmunkások


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A Human Rights Watch (HRW) azzal vádolta meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) és a katari hatóságokat, hogy nem fizettek kártérítést a világbajnokság létesítményeinek építése közben meghalt, megsérült vagy súlyos jogsértéseket szenvedett külföldi vendégmunkásoknak.

„Amennyiben a FIFA és Katar nem orvosolja a tornát előkészítő és lehetővé tevő migránsok által széles körben elszenvedett sérelmek problémáját, akkor azt választják, hogy a kizsákmányolás és a szégyen örökségét hagyják hátra” – hangsúlyozta Rothna Begum, a HRW kutatója.

Hasonlóan nyilatkozott az Amnesty International németországi szervezetét vezető Markus Beeko is. „Miközben a győztes csapatot teljes eufóriában fogják ünnepelni vasárnap a katari Lusain Stadionban, a világbajnokság nagy vesztesei a Katar által kizsákmányolt vendégmunkások lesznek” – szögezte le.

„A FIFA és a katari kormány szégyenteljes módon eddig visszautasították az érintett dolgozóknak járó kártérítés megfizetését” – tette hozzá.

Majd rámutatott: „amíg a FIFA nem vállal felelősséget nemzetközi emberi jogi kötelezettségei alapján, addig a katari világbajnokság úgy szerepel majd a történelmi emlékezetben, mint a torna, amelyet a leggyengébbek hátán rendeztek meg a világ egyik leggazdagabb országában”.

Ehhez kapcsolódóan: A szórakoztatóipar sötét oldala: mit keres a foci-vb a sivatagi olajmonarchiában?

Év elején a The Guardian című lap arról számolt be, hogy 6500 – főként dél-ázsiai – vendégmunkás halt meg az építkezéseken azóta, hogy Katar elnyerte a futball-világbajnokság rendezési jogát. A halálesetek nagy része állítólag a rossz körülmények között, extrém hőségben végzett munkával függ össze. Egyes aktivisták szerint a szám még ennél is magasabb.

Ugyan a nemzetközi botrányra reagálva bizonyos reformokat végrehajtottak a katari hatóságok, a HRW szerint ezen intézkedések „vagy túl későn jöttek, vagy nem voltak elég széles körűek, vagy gyenge volt a végrehajtásuk”.

Ehhez kapcsolódóan: Katari fociünnep: a jogtiprás világbajnoksága

Az emberi jogi szervezet emlékeztetett, hogy a FIFA ígéretet tett a kártérítésre, de eddig semmi ilyesmi nem történt.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke a vébé kezdetén arról számolt be, hogy a katari kormány kezdeményezésére létrehoztak egy kárpótlási alapot, pénteken pedig azt mondta, hogy a közel-keleti ország tovább kívánja javítani a vendégmunkások körülményeit.

„Megtettük, amit tudtunk a törvények módosítása, a munkások egészségének védelme és helyzetének javítása érdekében. Azon dolgozunk, hogy még mit tudunk tenni a jövőben” – jelentette ki.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG