Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Johannes Hahn nem készül a határkerítés megtekintésére


Járőrözés 2022. december 15-én a magyar–szerb határon, Kelebia közelében
Járőrözés 2022. december 15-én a magyar–szerb határon, Kelebia közelében

Johannes Hahn június második felében valószínűleg ellátogat Magyarországra, de Varga Mihály állításával ellentétben nem áll szándékában a határ menti régiók megtekintése – javította ki a pénzügyminisztert az Európai Bizottság.

Nem felel meg a valóságnak a magyar pénzügyminiszternek az az állítása, miszerint az EU költségvetési biztosa – korábbi meghívását elfogadva – június második felében meg fogja tekinteni Magyarország déli határszakaszát. Varga Mihály – akit az Index idézett – már azt vizionálta, hogy az Európai Bizottság hamarosan anyagilag is hozzájárul Magyarország déli külső határőrizetének, így a határ mentén felhúzott kerítésnek a költségeihez.

Johannes Hahn az illetékes bizottsági szóvivő útján ugyanakkor egy nappal később cáfolta, hogy szándékában állna a déli határ meglátogatása. Emlékeztetett rá, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter meghívására, a közelgő magyar EU-tanácsi elnökségre való tekintettel elvileg kész június második felében Budapestre utazni, hogy megbeszéléseket folytasson az EU következő többéves keretköltségvetéséről (az erre vonatkozó javaslatot várhatóan jövő júniusban mutatja be az újonnan felálló bizottság – a szerk.).

„Az esetleges budapesti látogatástól eltekintve Hahn biztosnak nem áll szándékában határtérségbe utazni” – pontosított hétfőn az Európai Bizottság.

Varga Mihály az Indexnek ehhez képest úgy tálalta a Hahn-látogatást, mint „az első lépést abba az irányba, hogy Brüsszel nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből”. Varga szerint a kormány déli határvédelemmel kapcsolatos költségei meghaladják a hétszázmilliárd forintot.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG