Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jönnek az egységes mobiltöltők az Európai Unióban


Lightning–USB-C-átalakító az Apple egyik chicagói üzletében 2022. június 7-én
Lightning–USB-C-átalakító az Apple egyik chicagói üzletében 2022. június 7-én

Megállapodásra jutottak az EU társjogalkotó intézményei kedden, aminek értelmében 2024-től a mobiltelefonok, táblagépek, digitális fényképezőgépek és egyéb eszközök kizárólag USB-C-típusú töltőcsatlakozóval lesznek árusíthatók a közösség tagállamaiban.

A világban eddig példátlan intézkedés az Európai Bizottság szerint nagy könnyebbséget és jelentős megtakarítást jelent majd a felhasználók számára.

A brüsszeli testület már több mint egy évtizede kezdeményezte az egységesítést, miután egyre több panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy indokolatlanul különböző töltőkre van szükség a különböző mobiltelefonokhoz.

Az érintett vállalatok nem jutottak egyezségre, így végül törvényi beavatkozásra volt szükség, amiről most meg is született a megállapodás az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács képviselői között.

Egy jelentés szerint az EU-ban 2018-ban eladott mobiltelefonok mintegy ötven százaléka USB-B-, 29 százaléka USB-C-, míg 21 százaléka az Apple-termékekre jellemző Lightning csatlakozóval volt szerelve.

Akár évi 250 millió euró spórolás

Az Európai Parlament közleményében hangsúlyozta, hogy 2024 őszétől csakis USB-C-típusú csatlakozóval kerülhet piacra minden mobiltelefon, tablet, fényképezőgép, e-book-olvasó, vezeték nélküli fülhallgató, hordozható hangszóró és kézi játékkonzol.

„Büszkék vagyunk rá, hogy belefoglaltuk a laptopokat, e-book-olvasókat, fülhallgatókat, billentyűzeteket, egereket és hordozható navigációs készülékeket is” – mondta Alex Agius Saliba, az EP képviselője.

A tájékoztatás szerint ráadásul a vásárlók eldönthetik majd, hogy új elektronikus berendezéseiket töltővel vagy anélkül kívánják-e megvásárolni.

Thierry Breton illetékes EU-biztos kiemelte, hogy a rendelkezés nyomán évente akár mintegy 250 millió euró is a vásárlók zsebében maradhat, valamint hozzátette, hogy a döntés segíteni fogja az új technológiák, például a vezeték nélküli töltés fejlesztését anélkül, hogy az innováció a piac széttöredezettségének és a fogyasztók kényelmetlenségének forrásává válna.

Az Apple korábban arra figyelmeztetett, hogy a javaslat sokat ártana az innovációnak, és rengeteg elektronikai hulladékot generálna.

A laptopgyártóknak a jogszabály hatályba lépését követő negyven hónapon belül kell eleget tenniük az abban foglaltaknak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG