Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jóváhagyhatják az ukrajnai lőszerszállítások tervét az EU-tagállamok


155 milliméteres tüzérségi lövedékek az ukrajnai Donyecki területen 2022 novemberében
155 milliméteres tüzérségi lövedékek az ukrajnai Donyecki területen 2022 novemberében

A huszonhét európai uniós tagállam hétfői védelmi és külügyminiszteri tanácsülésén napirenden van a javaslat, amelynek alapján kétmilliárd eurót fordítanának az ukrajnai lőszerszállításokra és a hazai készletek feltöltésére.

Az EU célja, hogy idén egymillió darab 155 milliméteres tüzérségi lövedéket küldjön Ukrajnának, főként a tagállamok már meglévő készleteiből, amit aztán az úgynevezett Európai Békekeret részben megtérít. A terv második pontja szintén egymilliárd eurót igényel: ez a lövedékek közös beszerzésére vonatkozik, és kizárólag Ukrajna számára. A közösség ezen a piacon „kritikus kereslettömeget” szeretne elérni, ami hatással lenne az árakra és a szállítási időre is. A rendeléseket májusig szeretnék leadni. Végül pedig a legnagyobb lélegzetű elképzelés az európai védelmi ipar termelési kapacitásainak növelése.

A német hadiipari vállalatok hangsúlyozták, hogy készek felpörgetni a termelést, de a kapacitásbővítő beruházások előtt egyértelmű jelzésre van szükségük a kormányok részéről.

„Ami lényeges az ágazatunk számára, az a kiszámíthatóság” – mutatott rá Hans Christoph Atzpodien, a német hadiipari vállalkozások szövetségének (BDSV) elnöke.

„Ez azt jelenti, hogy világosan mondják meg, milyen termékekre van szükség mennyi időn belül” – tette hozzá az érdekképviselet vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Négymillió lőszert küldene az EU Ukrajnának

A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) legfrissebb jelentése szerint tavaly Ukrajna volt a világ harmadik legnagyobb fegyverimportőre.

„Az idő kulcsfontosságú – több tüzérségi lövedéket kell küldenünk, és gyorsabban” – szögezte le Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Az egyeztetés egyik részére videókapcsolaton keresztül Dmitro Kuleba, az ukrán diplomácia vezetője is be fog csatlakozni Kijevből, aki a harctéri helyzetről fogja tájékoztatni kollégáit.

Az oroszok a becslések szerint naponta ötvenezer különféle lőszert használnak el, miközben folyamatosan tűz alatt tartják az ellenséges állásokat, az ukrán haderőnek pedig erősen limitáltak a válaszlehetőségei. Ez azt jelenti, hogy naponta két–hétezer lövést ad(hat)nak le.

Ukrajna számára most a legnagyobb problémát az jelenti, hogy kifogyóban vannak a 155 milliméteres tüzérségi lövedékekből, amelyet főként a szovjet típusú fegyverrendszerekben használnak. A háború kezdete óta az Európai Békekeretből az EU-tagállamok 455 millió eurót költöttek erre a lövedékre, amelyek ára 2600 euró/darab volt. Az új megrendelések azonban már ennél jóval drágábbak, akár a négyezer eurót is elérheti egyetlen darab ára.

Ehhez kapcsolódóan: Ötezer fős hadsereget állítana fel az Európai Unió

Az ukrán vezetés arról számolt be, hogy havonta 350 ezer lőszerre van szükség a keleti országrészben zajló orosz offenzíva visszaveréséhez és az ellentámadás megindításához.

Az EU eddig nagyjából 13 milliárd dollár értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának az invázió tavaly februári megindítása óta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG