Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Júniusig nem teszik ki az ott élőket Rákosrendezőről


A rákosrendezői pályaudvar és környéke 2023. december 8-án
A rákosrendezői pályaudvar és környéke 2023. december 8-án

A minisztérium (ÉKM) Jámbor András képviselő kérdésére közölte, hogy május 31-ig biztosan senkinek sem kell elhagynia az otthonát Rákosrendező környékén a mini-Dubaj-beruházás miatt.

Budapest közepén, Rákosrendező környékén egy úgynevezett mini-Dubajt akar felhúzni a kormány egy arab befektetővel irodákkal, felhőkarcolóval és luxuslakásokkal, a belgrádi Waterfront városrészhez hasonlót.

Ehhez kapcsolódóan: Egész Budapestet megváltoztathatja a tervezett, 650 ezer négyzetméteres mini-Dubaj

A területen viszont 27 család is él, nagyjából felük jogcím nélkül. Februárban a MÁV Zrt. elkezdte felmondani a mini-Dubaj területén bérleti és egyéb használati jogviszonnyal működő vállalkozások szerződéseit, és felszólította az ingatlanok használóit a terület átadására.

Jámbor András képviselő ennek kapcsán kérdezte írásban Lázár János minisztert arról, hogy a közel háromszázmilliárd forintos beruházás keretében miért nem megoldható az érintett mintegy harminc lakó elhelyezése csereingatlanban, emellett sürgette, hogy a területen élők méltányosabb határidőt kapjanak ingatlanjuk elhagyására.

A miniszter válasza szerint május 31-ig senkinek sem kell még elhagynia az otthonát a Rákosrendezőn kilakoltatással fenyegetettek közül. A minisztérium szerint a MÁV „igyekszik a lakóknak cserelakásokat biztosítani” úgy, hogy azok bérleti díja ne legyen magasabb a jelenleginél. Emellett azok számára, akik nem tudják a május végi határidőig kiüríteni az ingatlanjukat, a vasúttársaság meg fogja hosszabbítani a kiköltözési határidőt – áll a válaszban.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG